Дори да не сме особени фенове на завесите и щорите,

...
Дори да не сме особени фенове на завесите и щорите,
Коментари Харесай

Защо никога да не спим на светло?

Дори да не сме особени почитатели на завесите и щорите, може да преосмислим слагането им, тъй като ново изследване ни дава много основателни аргументи за какво в никакъв случай да не спим на ярко. Оказва се, че има редица последствия за здравето.
Прочетете още
Според откриватели в Китай, оставянето на завесите отворени, до момента в който спим, може да усили риска от инсулт с 43%, така катопречи на качествената отмора и натоварва органите на тялото.

Учените проучват данни, събрани от над 28 000 души, с цел да дефинират въздействието на спирането на естествения темп на сън-събуждане - и наподобява, че има ясна връзка, написа Metro. 

Д-р Джейн-Бинг Уанг, специалист по публично здраве, участващ в изследването, разяснява: " Нашето изследване допуска, че по-високите равнища на излагане на външна изкуствена светлина през нощта може да са рисков фактор за мозъчно-съдови болести. Следователно съветваме хората, изключително живеещите в градските региони, да обмислят понижаване на това излагане, с цел да се предпазят от евентуалното му нездравословно влияние. "

Като част от публикацията, оповестена в списание Stroke, учените наблюдават хора от един и същи град без анамнеза за мозъчно-съдови болести (като инсулти и аневризми) в продължение на шест години.

Използвани са и сателитни изображения за оценка на светлинното замърсяване, на което всеки пациент е изложен през нощта, с цел да се види дали това е асъдействало за техните здравословни проблеми.

Според проучването излагането на ярка светлина през нощта " може да докара до угнетяване на секрецията на мелатонин в циркадния темп на тялото ". В резултат на това равнищата на триглицеридите, кръвното налягане и кръвната глюкоза могат да се покачат, предизвиквайки съдови болести.

Липсата на сън от дълго време се свързва със здравословни проблеми, от отслабена имунна система до наддаване на тегло. Това изследване обаче акцентира, че не става въпрос единствено за количеството отмора, което получавате, само че и за качеството.

Когато става дума съответно за инсулти, високо кръвно налягане, мастни натрупвания, които стесняват или блокират кръвоносните съдове, и диабет - всички те могат да се влошат или да бъдат породени от спане в светла стая, считат учените. За да подобрим изискванията си за лягане за оптимална отмора, би трябвало да поддържаме стаята си допустимо най-тъмна или да носим маска за сън.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР