Дори да не е най-скъпото, което можем да си купим,

...
Дори да не е най-скъпото, което можем да си купим,
Коментари Харесай

Ароматът, който струва повече от злато

Дори да не е най-скъпото, което можем да си купим, златото постоянно е било и ще бъде самобитна мерна единица за разкош и висока цена . Висококачествените парфюми също са един от признаците на богатство. А какво е общото сред двете и за какво вършим тази параленост?

Причината е в най-скъпата ароматна съставна част, която се употребява в редица първокласни парфюми . Ако създадем количествено съпоставяне със златото, тя е по-скъпа от него. Ето и за какво.

От началото на ХХ век до 1980 година корените на ириса се употребяват съвсем единствено и само във френската парфюмерия. Всичко стартира с Катерина Медичи, кралица на Франция от 1547 до 1559 година, която придвижва със себе си от Флоренция в Париж своя флорентински талк, изработен от изсушени и стрити луковици на ирис . Него тя употребява, с цел да прави кожата на лицето си бяла.

 Снимка 393561

Очаквано, навикът на кралицата се припознава от съвсем всички нейни поданички, и талкът от луковици на ирис става един от най-често употребяваните козметични артикули в тогавашна Франция.

И през днешния ден подземната част на ириса (която назоваваме орис), се употребява както в хомеопатията, по този начин и в козметичната промишленост. А се отглежда съвсем напълно в Тоскана, Италия.

Ирисът се обира чак откакто е расъл най-малко четири години. Затова е значимо всяка година да се вършат нови насаждения, с цел да има и всяка година подготвена продукция.

 Снимка 393541

Растенията се изкореняват в интервала от средата на юли до началото на септември. Премахването на луковиците от почвата е най-важният миг от целия развой. Те се отделят ръчно и от към този момент обраните растения. Една част от тях се употребява за засаждането на нова годишна продукция.

Но множеството корени и луковици (след като са обелени) се оставят да се изсушат на слънце. Процесът на сушене продължава няколко години - сред три и пет, а най-хубави резултати се получават след седмата година. Както при виното - колкото по-дълго, толкоз по-добре.

 Стрити корени от ирис

Стрити корени от ирис

При сушенето на корените и луковиците на ириса се отделя натурален изолат, който става от ден на ден с времето. След като нужните години са минали, изсушените елементи на растението се употребяват за изработката на етерично масло.

И тук идва тънкият миг - от един звук участ (корени и луковици) се създават едвам два литра етерично масло . Това прави цената му три и половина пъти по-висока от тази на златото. Тя се дефинира и от трудоемкия развой и дългото време, належащо за постигане до крайния артикул.

И поради тези детайлности доста производители се отхвърлят да отглеждат ирис. А когато предлагането е лимитирано, цените скачат фрапантно, написа BBC.

 Разболяват ли ни парфюмите
Как ни разболяват парфюмите

Нови проучвания по въпроса

Етеричното масло от ирис се употребява най-вече в мъжките парфюми. То е по-скоро поддържаща аромата съставна част, която го прави по-траен. Ароматът е флорален и мек, само че когато е миксиран не всеки път можем да го усетим.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР