Дори човек да е напълно здрав, той трябва да консумира

...
Дори човек да е напълно здрав, той трябва да консумира
Коментари Харесай

Диетолог разкри колко сол може да консумираме на ден

Дори човек да е изцяло здрав, той би трябвало да употребява не повече от няколко грама сол дневно. Пренебрегването на това предписание може да утежни здравето в дълготраен проект, разкри пред " Вечерна Москва " диетологът Елена Соломатина.

Според нея човек яде доста скрита сол в другите храни без даже да го осъзнава.
  
" Препоръчителната доза е пет грама за здрав човек. За хипертоници единствено три грама дневно. Но това се отнася за цялата сол, която човек получава с храната. Много скрита сол има в обработените меса (колбаси, мариновани пържоли), сосове, самун, сирене и други Средностатистическият човек употребява повече сол, в сравнение с би трябвало ", изясни лекарят.
 
 сол iStock
Изчисляването на приема на сол е извънредно мъчно, отбелязва диетологът.  За да намалите желанието да ядете солени храни, би трябвало последователно да намалите количеството сол в диетата си. Така рецепторите ви ще свикнат с несолената храна за две-три седмици и даже дребното количество сол ще се усеща по-ярко, изясни още Соломатина.

Излишната сол може да бъде рискова за здравето, изключително за тези, които към този момент имат някакви проблеми, предизвести специалистът.

" По-добре е да не се употребява сол от хипертоници, плюс хората, които страда от рак на стомаха или са предразположени към такива болести. Много бъбречни болести са свързани с приема на несъразмерни количества сол. Хората, които са склонни към отоци също да заобикалят доста да солят, защото тялото им ще продължи да задържа течност ", уточни още тя.

При намаляване се предлага да ядете по-малко сол: когато течността се задържа, всички метаболитни процеси протичат по-бавно. Ако сте здрави, само че има някои предпоставки (тютюнопушене, неприятна приемственост, наднормено тегло, стрес и т.н.), солта може да утежни обстановката, заключава диетологът.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР