Допустимо ли е от правна гледна точка въвеждането на задължителна

...
Допустимо ли е от правна гледна точка въвеждането на задължителна
Коментари Харесай

Ще станат ли ваксинациите задължителни? И ще бъдат ли законни?


Допустимо ли е от правна позиция въвеждането на наложителна имунизация? Преди половин година, в тогавашните условия, вероятно отговорът би бил “не “. Защото наложителните имунизации са доста сериозна интервенция в главното на телесна цялост. За да стане оправдана и позволена сходна интервенция, страната преди този момент би трябвало да е изчерпала всички останали средства. А тъкмо това не се беше случило преди половин година – към момента мнозина нямаха да вземем за пример опцията да се имунизират.

Но обстановката в този момент е друга. Броят на тези, които взеха решение да се имунизират, е по-малък от упования. Същевременно пандемията се развихри трагично. Това има и правни последствия. В днешните условия като нищо може да се изясни за какво възможното наложително имунизиране би било възможно от правна позиция. Например с това, че по-меките средства за преодоляване на пандемията към този момент са на привършване. И тъй като спрямо нов тежък локдаун наложителното имунизиране е въпреки всичко доста по-мека мярка за голям брой хора.

Тези предпоставки би трябвало да предшестват въвеждането

Много експерти по конституционно право сега поддържат това мнение. Съдебно този въпрос не е дефинитивно решен. Първата стъпка би трябвало да се предприеме от политиката. Но има и значима причина, с цел да се вкара наложителна имунизация. Веднага щом законът се одобри, би трябвало в действителност безусловно всички жители да имат опция незабавно да получат час за имунизация. Дълги периоди на очакване от по няколко седмици тогава просто не трябва да има. Бундестагът ще би трябвало да одобри закон за наложително имунизиране и деликатно да ревизира какви изключения са нужни – да вземем за пример за тези, които по здравословни аргументи не могат да се имунизират. А какво ще е ситуацията с децата и младежите? Трябва да се уредят и някои напълно на практика проблеми, като да вземем за пример кой ще управлява спазването на закона – дали това ще е обвързване на полицията и службите по реда, или ще се вкара народен имунизационен указател, какъвто има в други страни.



Ще бъдат ли жителите принуждавани да се имунизират?

Отговорът на този въпрос е негативен. Задължението за имунизиране не значи, че страната ще имунизира жителите принудително. Подобно нещо би било неприемливо и от правна позиция. Реалистично е обаче да се чака, че който не желае да се ваксинира, ще бъде глобен – да вземем за пример с парични санкции, както да вземем за пример, когато не си си поставил колана при шофиране. Какви по-точно ще са глобите и какъв брой ще са санкциите – това занапред би трябвало да се посочи.

Променя ли се отговорността на страната при положение на странични неподходящи въздействия?

Не, тук няма да настъпи смяна. В случай на увреждания в следствие от имунизацията, страната по закон е задължена да заплаща за лекуването и рехабилитацията, а вероятно и за пенсия. Идеята, която се крие зад това, е следната: Хората не се имунизират единствено за да защитят самите себе си. Те го вършат и в полза на останалата част от обществото, а страната като цяло също има изгода от това. Затова тези, които пострадат от някакви дълготрайни неподходящи резултати, надскачащи нормалните неразположения, би трябвало да знаят, че ще са предпазени.

Има ли други имунизации, които са наложителни?

От март 2020 в Германия да вземем за пример има наложителна имунизация против морбили - тя се отнася за децата, учителите и възпитателите в детските градини и учебните заведения.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР