Допускането на конкуренция в мрежите на мобилните оператори чрез създаване

...
Допускането на конкуренция в мрежите на мобилните оператори чрез създаване
Коментари Харесай

КРС да рестартира предоставянето на 5G честоти, реши ВАС


„ Допускането на конкуренция в мрежите на мобилните оператори посредством основаване на виртуални мобилни оператори ще докара до по-ниски цени и по-качествени услуги ”, споделя Ангел Василев, Телекабел (снимка: МАК АД)

Комисията за контролиране на известията (КРС) е завършила незаконно публичните съвещания за разпределение на честоти за 5G и би трябвало да ги възобнови. Това постанови Върховният административен съд (ВАС) на 13 март 2023 година, в резултат на подадена тъжба от „ Мобилни различни връзки ” АД (МАК).

„ Решението е извънредно значимо. То демонстрира, че страната в лицето на правосъдната власт държи процедурите за отдаване на запаси – изключителна държавна благосъстоятелност, да са издържани законно и да пазят интереса на българския консуматор ”, разяснява Невен Дилков, изпълнителен шеф на Нетера. Компанията е измежду учредителите на МАК през 2017 година дружно с Телекабел, Скат, Нет1 и Телесим. Основна цел на сдружението е да сътвори различен мобилен оператор (MVNO).
още по темата
„ Допускането на конкуренция в мрежите на мобилните оператори посредством основаването на виртуални мобилни оператори ще докара до по-ниски цени и по-качествени услуги освен на мобилните, само че и на закрепените телекомуникационни услуги и ще сътвори нови
Всичко за Вашата сватба
вероятности за десетки дребни и междинни кабелни оператори в България ”, сподели Ангел Василев – създател и изпълнителен шеф на Телекабел.

България исторически е била една от страните с най-хубав интернет в света  с помощта на високата конкуренция на доста телекомуникационни оператори, които развиха своите мрежи. През последните 10 години обаче, разумният развой на консолидация и навлизането на мобилните оператори на пазара на закрепените услуги в дома, които включват интернет и телевизия, докара до внезапно понижаване на дейните оператори, предоставящи услуги на пазара. В резултат България се срина в международните ранглисти за първокласен и на ниска цена интернет, обявиха от МАК.

Единствените телеком услуги, които съгласно докладите на КРС демонстрират сериозен растеж, са пакетните оферти с включени в тях мобилни услуги. Цените на тези услуги се покачват непрестанно от 2 години насам, което в допълнение утежнява обстановката за българския консуматор, подчертаха от сдружението.

„ За да се отбрани ползата на българският консуматор, страната и регулаторните органи би трябвало да насърчат конкуренцията на пазара, като основат условия повече компании да дават мобилна услуга посредством познатите по целия свят виртуални мобилни оператори (т.нар. MVNO). България е единствената страна в Европа и съвсем в целия свят, в
Всичко за Вашата сватба
която MVNO не съществуват. У нас те не са неразрешени, само че мобилните оператори отхвърлят да ги пуснат в мрежата си ”, разясниха от МАК.

В тази връзка МАК АД предложи на КРС при проведения търг за 5G честоти през 2021 година като обвързване в лицензиите на получаващите достъп до 5G честоти мобилни оператори да бъде записано обвързване да отворят мрежите си за различни мобилни оператори. Целта на това е да се обезпечи опция за конкуренция, която е в изгода и на пазара, и на потребителите. Това предложение не беше взето поради от регулатора, припомниха от сдружението.

„ Вярваме, че при образуване на новата процедура за разпределение на честотите за 5G и в подтекста на растящи цени на услугите КРС ще отбрани интереса на потребителите и ще сътвори действителни условия за стартирането на различни мобилни оператори и в България. Насърчаването на стопанската система на шерването ще докара до удобно развиване на целия пазар – по-ниски цени за потребителите, по-ниски разноски за бизнеса (включително и за мобилните оператори), по-устойчива стопанска система на страната ”, споделиха още от МАК в изказване до медиите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg