Допреди по-малко от половин век в Испания имаше диктатура, наричана

...
Допреди по-малко от половин век в Испания имаше диктатура, наричана
Коментари Харесай

За пръв път крайнодесни ще влязат в парламента на Испания тази седмица

Допреди по-малко от половин век в Испания имаше тирания, наричана от някои " националкатолическа ", а от други " фашизъм ", само че запазила до последния миг (1975 г.) детайли от възгледи, които крайната десница в Европа и другаде повтаря и през днешния ден. Оттогава в испанския парламент не бе влизала крайнодясна партия.

На изборите в неделя това ще се промени.

След предварителния избор на 28 април - година и половина преди плануваните избори по календар - партията " Вокс ", учредена от 2014 година, ще промени испанското " изключение " от дясната популистка вълна, трансформирала европейските парламенти в последните години. Лявата популистка вълна, която вместо нея връхлетя Испания в най-тежките години на рецесия, ще отстъпи в конгреса съгласно всички изследвания.

" Вокс " пораства в изследванията даже откогато бяха свикани изборите - от дузина места в първите анкети тя доближава до над 30 в някои сондажи. Възходът ѝ от предходната година насам бе впечатляващ за испанските анализатори - от партия с няколко хиляди членове и няколко десетки хиляди симпатизанти във времето от разгара на каталунската рецесия тя се трансформира в районна мощ със стотици хиляди гласове на вота за Народното събрание на най-голямата самостоятелна област Андалусия по-рано тази година и сътвори казус на равнище районен законодателен орган.

Националният ѝ дебют идва в миг, когато на премиера Педро Санчес се наложи да свика избори, оставайки без болшинство за бюджета. Това се случи, откакто десните партии нападнаха социалистическото държавно управление поради мекия съгласно тях звук към настояванията за самоопределяне на Каталуня. В резултат министър председателят Педро Санчес втвърди тона, само че това провокира каталунските партии, показани в националния парламент, които гласоподаваха срещу бюджета му и той изгуби нежното си болшинство, с което би могъл да остане на власт.

Трудното сформиране на болшинство

Независимо от това партията на Санчес се чака да получи най-вече гласове на изборите. Проучване, направено от института GAD3 за в. А Бе Се, ѝ даде над една трета (но доста под една втора) от местата в конгреса - повече от сегашните. Този резултат би бил надалеч от устойчиво болшинство, само че би изглеждал по-добре от настоящия ѝ резултат (22.66% от местата или 85 депутати) и би бил непосредствен до този на предшественика му Рахой (137 места с една трета от бюлетините).

Същевременно този парламент ще едоста по-фрагментиран и болшинство от 175 депутати може да не пристигна даже с поддръжката на крайнолявата " Подемос ", която съгласно GAD3 ще има 28-32 места (при 45 сега). Народната партия, през днешния ден ръководена не от Рахой, а от Пабло Касадо, ще има подобен резултат със социалистите (82-86 места), а демократичната " Граждани " ще вземе до 41 места.

В същия сондаж " Вокс " може да вземе от 30 до 34 места.

Решаващи няколко месеца

Решението за привикване на вота, което Санчес взе през февруари, значи, че в Испания за няколко месеца ще има четири разнообразни типа избори, защото през май (на една дата) следват тези за европарламента, локална власт и районни законодателни органи.

Още в първите мигове след него публицисти разясниха, че акцията ще съвпадне с началото на ваканциите за Страстната седмица и че резултатът от вота евентуално ще е по-фрагментиран парламент от досегашния и да се стигне даже до първото в демократична Испания съдружно държавно управление (досега партийните водачи, оглавявали държавни управления, залагаха на кабинети на малцинствата).

 Член на католическото приятелство
© Marcelo Del Pozo, Reuters

Член на католическото приятелство " Ла сед " ( " Жаждата " ) минава край афиш на премиера Педро Санчес в Севиля, 17 април 2019 година

Изборите може да се окажат най-оспорваните от десетилетия, а съдружните договаряния да продължат дълго. При крах в разговора нови избори не биха били казус - свика ги и Рахой през 2016 година, откакто не съумя да си издейства работещо болшинство през лятото. Не се чака и десните партии да имат несъмнено болшинство, което в допълнение усилва неяснотата.

За да остане Санчес министър председател, би му се наложило още веднъж да разчита на " Подемос " и на дребни районни партии - в това число каталунски, една от които провали приемането на бюджета и това докара до избори.

С болшинство може да се разминат и Народната партия, " Граждани " и " Вокс " - трипартийна формула, която на процедура се ползва в Андалусия след изборите през януари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР