Допреди няколко дни Фади с труд успявал да намери мляко

...
Допреди няколко дни Фади с труд успявал да намери мляко
Коментари Харесай

Евакуираните след "ада" на Източна Гута попаднаха в "рая" на Идлиб

Допреди няколко дни Фади с труд успявал да откри мляко за своето бебе бебе в обсадения размирен анклав Източна Гута край Дамаск. Евакуиран в Северозападна Сирия, той разказва като истински " парадайс " своя лагер за разселени лица.

" В Гута, излизайки да пазаря, всякога се сбогувах с жена си - не знаех дали ще се върна. И тръгвах да обикалям селата, плащах по 17 хиляди лири (към 32 евро) за литър мляко ", спомня си Фади. " Тук обаче млякото е единствено 150 лири (0.25 евро) ", усмихва се младият 30-годишен татко на семейство, с който приказваме в Маарет ал Ихуан, лагер с към 2 хиляди разселени лица в провинция Идлиб, съвсем напълно отвън контрола на сирийския режим.

По съглашение сред бунтовниците и Русия, съюзничка на сирийските управляващи, Фади наред с още десетки хиляди души, бойци и цивилни, бяха евакуирани след 22 март от някогашната цитадела на протеста, подложена на кръвопролитна петседмична атака, в която починаха минимум 1600 цивилни.

Оскъдицата провокира там главозамайващ ценови скок. " Разликата в цените е голяма. Не се надявах да оцелея и да видя някъде такава евтиния. Тук има какво ли не. Хората, животът - всичко е друго. Сякаш съм попаднал в парадайса ", признава той.

Провинция Идлиб прочее не подготвя към равнодушие - там се разпореждат джихадистите от някогашния сирийски клон на " Ал Кайда " и непрекъснато влизат в конфликти с ислямистки групировки. А режимът и съветските му съдружници постоянно обстрелват района.

Но да попаднеш тук очевидно е същинска берекет за разселените спрямо живота в Гута, подложена на петгодишна блокада, след това удавена в огнен потоп, принудил 400-те хиляди локални поданици да живеят в подземни укрития. Обединените народи нарекоха офанзивата " пъкъл на земята ".

" Сигурност и обилие "

Едва дошъл, Фади побързал да купи нови обувки - " от същинска кожа ", безалкохолни, бисквити и чипсове. Всичко това на нищожната цена от 1500 лири (2.5 евро), колкото коства една газирана вода в Гута, изяснява той, преустановяван от виковете на хлапета, излезли за мач на двора.

Тринайсетгодишният Каис ел Халак ликува след вкаран гол. " В Хараста беше жив боязън и смут. Не смеехме да мръднем от мазетата, с цел да поритаме, а тук играя с другари ", споделя пред Агенция Франс Прес светлокожото момче, навлякло сив пуловер.

В Гута се налагало Каис да работи, помагайки фамилията да се изхранва, " да има пари за самун и сено " - събирал пластмасови боклуци и найлонови пликове.

 Евакуираните след
© Associated Press

Докато децата почиват, възрастните бавно се връщат към привидно естественото ежедневие и спокойната конюнктура, от каквато са отвикнали. Групичка мъже беседват край жп линията, заобикаляща лагера. " Чувстваме се като някой, паднал в бунар, потопен - и внезапно изваден на открито ", споделя Абу Ламех, 65-годишен някогашен камионджия с арабски шал - куфия, на главата.

И прибавя, вдигнал фаса, който се готви да хвърли: " За последната цигара, купена преди евакуацията, дадох 850 лири (1.5 евро). Тук са 200 лири кутията (0.3 долара) ". " Под блокада в Гута напряко се задушавахме. Слава на Аллах, в този момент сме тук, имаме сигурност и обилие ", споделя той.

Но въпреки всичко се тревожи за ориста си и за всички евакуирани фамилии: " Освен да имаш храна и вода, и други неща са значими в живота. Искаме да знаем какво ще стане с нас. Тук живеем в лагер ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1320)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР