Допреди година името на Ирмена Чичикова беше познато най-вече в

...
Допреди година името на Ирмена Чичикова беше познато най-вече в
Коментари Харесай

Ирмена Чичикова за Тревожност - новият сериал на БНТ за психичното здраве на българите

Допреди година името на Ирмена Чичикова беше познато най-много в рамките на България с многочислените ѝ функции в театъра и във филми като " Въздесъщият ", " Доза благополучие ", " Не ме докосвай " и " Виктория ". Но през 2023 година ярката звезда на надарената Ирмена изгря и на огромната сцена на Холивуд. Тя стана част от невероятната галактика на Marvel, откакто получи роля в сериала " Тайно настъпление "  на Disney+, където взе участие един до друг с артисти като Самюел Л. Джаксън, Оливия Колман и Емилия Кларк.

Напълно справедливо, ползата към Ирмена се ускори даже още повече и лека-полека започнахме да научаваме все по-интересни детайлности за живота на актриса. Като обстоятелството, че " мога да пия неразредена домашна ракия, без да ми мигне окото ", който ни признава с усмивка.

Но макар големия скок в кариерата и неизменимата смяна, произлизаща от него, Ирмена счита, че доста неща си остават същите.
 Снимка 683620

" Мечтите сигурно не са се трансформирали, само смелостта и увереността от време на време изчезват. И съм станала по-сурова във връзка с непрофесионализма, на неуважението, на безпардонността, с които от време на време се срещам. Вярвам в силата на специалността си и в отстояването на работна хигиена, в абсолютния професионализъм и нравственос. "
 След „ Никога не е просто секс “ и „ Чалга “ - многото лица на Елеонора Иванова
След „ Никога не е просто секс “ и „ Чалга “ - многото лица на Елеонора Иванова

Актрисата за Виктория от „ Никога не е просто секс “ и какво е да работиш в женски екип

И въпреки че от дребна си показва по какъв начин е на сцената и на екран, Ирмена не крие, че през годините се е случвало да сложи под подозрение решението си, пътя си - изключително в България. Но точно трудностите, неравностите и несигурностите я карат да продължава напред. И най-много любовта ѝ към това, което прави, към всичко, обвързвано с актьорската специалност.
 Снимка 683618

Още от първата театрална изява - розата в учебна пиеса по " Малкият принц ", Ирмена продължава да е все по този начин целеустремена, редуваща своите дребни моменти на самообладание и неспокойствие, които постоянно се сменят, според от житейския миг, в който се намира, само че и в никакъв случай не се самоизключват.

Що се отнася до свободното време, актрисата признава, че в последно време не си дава такова за същинска, дълга отмора, в която да бъде изцяло офлайн. Задължително обаче намира време да чете, да слуша музика. Винаги когато пътува (основно по работа), посещава изложения в локалните галерии и музеи, а когато е в Лондон, непроменяемо гледа настоящите театрални представления.
 Снимка 683621

" Да обогатявам културния си живот ми носи безпределно неспокойствие и ентусиазъм ", не крие актрисата. Точно както не крие голямото си удивление към своя сътрудник Андрю Скот. Следи кариерата му от доста години, имала е удоволствието да го гледа от близко онлайн в няколко постановки, измежду които Vanya, Present Laughter и Hamlet. Истински я впечатлява и една от последните му функции - тази в сериала Ripley от 2024 година

За Ирмена Андрю Скот е един от най-забележителните театрални артисти. Затова и счита, че хора като него са същинско ентусиазъм и мотивация да продължава да се развива и превъплъщава в разнообразни облици. " Всяка последваща роля е най-трудната, което е най-хубавото възприятие. "

Така се случва и с Елена Футекова - последната й роля в новия български сериал " Тревожност " (от 29 септември по БНТ). Фокусът на продукцията е ориентиран върху психологичното здраве, като пресъздава персоналните истории на хора, потърсили психотерапевтична помощ.

Част от сюжетите му са основани на книгите " Агресията в фамилията: Пътища за превъзмогване " и " Тревожността - аргументи, смисъл, разрешаване " на доктор Огнян Димов, както и на действителни случаи от практиката на Иван Игов, разказани от него за сериала.
 Първи филмов откъс и премиерна дата на “Тревожност ” - новият български сериал
Първи филмов откъс и премиерна дата на “Тревожност ” - новият български сериал

Ето по кое време стартира излъчването му по Българска национална телевизия

Акцентът на " Тревожност " е върху общественозначимата тематика за психологичното здраве в съвремието ни - какво ви плени в сюжета на сериала и ви накара да участвате в него?

Първо и най-много работата ми с екипа на Miramar Film, която е поредна за мен в последните няколко години. И опцията да се включа в план, който е обществено важен, и има за цел да бъде не просто добър сериал, а средство за връзка, за осветляването върху тематики, които към момента по някакъв метод са табу за актуалното ни общество.

В България подценяваме и подценяваме значимостта на лечението при психолог - по какъв начин и с какво способства " Тревожност ", с цел да насочи вниманието към психологичното здраве?

Смятам, че сериалът задълбава извънредно съответно в доста аспекти на менталното здраве и грижата за духа. Надявам се, че посредством силата на фикцията и актьорските превъплъщения, ще предизвикваме в действителния живот полемики и по-голяма ангажираност към този проблем в обществото ни.
 Снимка 683622

Колко време имахте, с цел да се подготвите за ролята?

Всъщност имах извънредно малко време за подготовка. Снимките на сериала съответстваха с мои пътувания и учех текста си, до момента в който бях в полет до другия завършек на света и назад. А първото ми стъпване на терен беше безусловно на идващия ден, откакто се бях върнала от Америка. Имах възприятието, че съм на друга планета. Но и това ме концентрира много.

Запознайте ни с героинята ви - с какво ролята беше предизвикателство за вас?

Казва се Елена Футекова. Харесва ми, че колкото и да ѝ е мъчно, има смелостта да съобщи себе си, да оголи ранимите елементи от душата си и да конфронтира всичко, което я тревожи. Чисто работно, беше предизвикателство да фотографирам сцените си с Пенко Господинов съвсем в безспорната им целокупност, без спиране, като че ли в действителност имаме сеанс в действително време.
 Снимка 683623

По какво героинята ви си наподобява с Ирмена и по какво се разграничава?

По всичко и по нищо. Като всеки персонаж, с който се срещам.
 От
От " Сън в лятна нощ " на BBC до " Бодигард " у нас - Манал Ел Фейтури, която размени Биг Бен за българската баница (и изобщо не съжалявa)

Актрисата за компликациите в подготовката за мюзикъла " Бодигард ", за емблематична роля на Уитни Хюстън и за работата с Орлин Горанов

Какво следва отсам за вас?

Миналата година снимах в Созопол американски пълнометражен филм напълно на британски, който беше селектиран нафестивала SXSW в Остин, Тексас, и беше платен за разпространяване в Щатите от Metrograph - чакам с неспокойствие неговата официална премиера и потегляне по кината там до края на годината.

" Тревожност " стартира на 29 септември от 21 ч. по БНТ
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР