Допреди Covid-пандемията доц. Атанас Мангъров бе известен основно с тесния

...
Допреди Covid-пандемията доц. Атанас Мангъров бе известен основно с тесния
Коментари Харесай

Доц. Мангъров - от известен инфекционист, през Covid-гуру до кандидат-политик

Допреди Covid-пандемията доцент Атанас Мангъров бе прочут главно с тесния си профил на педиатър и експерт по инфекциозни заболявания. Не се появяваше постоянно по медиите, а когато го правеше, то бе, с цел да изкаже експертно мнение в границите на компетенциите си. Нищо не предвещаваше, че звездният му момент ще настъпи в ролята му на експерт по ковид и гуру на отричащите и недоволните от новия международен ред, настъпил с коронакризата.

В зората на епидемията, когато въпросите и незнайните за новия вирус нарастваха с всяка минута, а управляващите и множеството експерти не даваха ясни и безапелационни отговори поради неналичието на сигурни данни, Мангъров " изгря " на хоризонта с цветни, елементарни и крайни послания, различни на формалните управляващи и множеството му сътрудници. Той бързо стана любим на медиите поради цветистия си език и рецензията към формалната линия ограничения против Covid-19. А и тъй като, за разлика от други престижи, имаше ясно мнение и не отхвърляше медийни участия. Така доцент Мангъров стана главен критик на международния и българския отговор на пандемията, с което си завоюва доста почитатели.

В началото, когато цялата страна бе затворена и народът уплашен поради записаните 20-30 случая на ковид, доцентът невъзмутимо разгласи, че всичко ще мине, когато множеството хора го изкарат и придобием групов имунитет. Същото повтаря и в този момент и с тази теза никой не спори, въпросът е на каква цена се случва това. Жертвите на Covid-19 у нас към този момент са над 8900 и страната ни се подреди измежду страните с висока смъртност, като една от аргументите са закъснелите ограничения през есента на 2020 година, довели до претоварване на здравната система.

Сред главните постулати на доцент Мангъров, а след това и на поддръжниците му са тези, че Covid-19 е елементарен нов вирус; че ограниченията и маските са безсмислени, болните не се лекуват, а просто оздравяват и им минава; че коронавирусът ще изчезне до лятото на 2020; че високата смъртност в Италия при първата вълна се дължи на това, че там има доста възрастно население, а българите няма да изпаднат в същата обстановка, тъй като тук междинната дълготрайност на живота е по- ниска... И още доста други изказвания – някои правилни, някои полемични, а други- опровергани от действителностите, а и от науката.

В мненията на Мангъров не липсват и несъгласия. Така да вземем за пример от корав последовател на имунизациите, той се оказа главен проводник на тезата, че РНК-ваксините против Covid-19 може да са рискови, тъй като не са изследвани задоволително и не е несъмнено дали в дълготрайна вероятност нямат онкогенен капацитет. Тази теза бе отхвърлена от водещи имунолози, само че както всяка теза, обвързвана с ковид, следва да бъде потвърдена с практиката и във времето. На фона на скептицизма против новите ваксини, последният му коментар от сряда е, че " нещата у нас ще приключат, преди да се натуткаме с имунизациите ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР