Допреди 50 години терлиците са задължителна част на невестинския чеиз. Те

...
Допреди 50 години терлиците са задължителна част на невестинския чеиз.
Те
Коментари Харесай

Терлиците: талисманите на Родопите

Допреди 50 години терлиците са наложителна част на невестинския чеиз.

Те са част от невестинските блага за най-близките роднини по време на сватбата - мъж, свекър, свекърва, зет, написа Edna.bg. В чеиза включват огромни количества от тях, по 30-40 чифта, с цел да си има невестата и по-късно, т.е. за фамилния живот.

Редно било когато посреща посетители, булката да им сервира терлици за обуване; да подари терлици на близка дружка-посестрима или на жена от новото й семейство в символ на почитание или съответна признателност.

Много здрава е традицията, когато отиват на посетители, дамата да носи красиви терлици за всеки от фамилията си. До пределна възраст смолянчанката има терлици за подарък – да посрещне млада снаха в дома, да подари, че се е родило първо внуче или да подари, че някой е пристигнал на посетители в дома й.

В наши дни родопските терлици са най-представителният сувенир от планината, даряван на жена. Със сувенирна цел се вършат и дребни терлици, окачвани по стените.

От остарели майсторки - терличарки можете да научите, че най-добре е терлиците да се кроят на лек ден – понеделник или четвъртък. За младоженка терлиците са били червени.

За жених са кафяви, само че доста шнур се поставя за украсата им. Бабите са приготвяли за новороденото си внуче везани с червени конци терлички от бяла аба. Много от това и до момента се практикува в Смолянския край.

И в наши дни ръцете на майсторките умело кроят сая (горна част на терлика) и табанче (долна част за стъпалото), или подшиват с по пет реда шнур петата, или изобретателно везат “охлюви ”, “таралежи ”, “хурки ”, “борики ”, “кафезчета ”, “плетенички ”, “кривулички ”, “гроздове ”, “метлички ” и други най-различни орнаменти, плод на невероятната им фикция, на живата връзка с заобикалящия ги естествен свят и възприятието им за изящност.

Ето за какво, някои хора назовават терлиците „ талисмани ”. Според поверията на родопчаните във всеки дом би трябвало да има най-малко един чифт, с цел да бъдат здрави стопаните и гостите им.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР