Допълнително задължително здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на

...
Допълнително задължително здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на
Коментари Харесай

Задължително допълнително осигуряване на пациента в новия здравноосигурителен модел?

Допълнително наложително здравно обезпечаване и съразмерно доплащане от страна на пациента. Тези две хрумвания за здравноосигурителн модел е показал в понеделник здравният министър Кирил Ананиев на среща със съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински експерти. В нея са взели участие и зам.-здравният мнистър Жени Начева и шефът на здравната каса доктор Дечо Дечев.

Размерът на спомагателната осигуровка не е конкретизиран. Обсъждат се два разновидността – 2% върху прихода или 12 лв. са всеки обезпечен, показва от Център за отбрана правата в опазването на здравето.

В концепциите за нов модел отпадат съсловните организации като участници в определянето на цените на здравната помощ, т.е. няма да се подписват рамкови контракти, тъй като цените щели да се дефинират от здравния министър.

Държавните и общинските лечебни заведения нямало да се затварят, само че щели да се преобразуват по модел на БДЖ. Днес министър Ананиев ще се срещне с представителие на сдруженията на тези лечебни заведения.

Новият здравноосигурителен модел трябваше да бъде показан в края на юни, само че това по този начин и не се случи. Малко след този период, министър Ананиев разгласи, че готви не един, а два разновидността за нов модел и ще ги показа в края на юли, което също не се случи, съобщи „ 24 часа ”. Официалното им показване ще бъде на кръгла маса в края на този месец.

Наред с тези промени, Националната здравноосигурителна каса готвела смяна в нормативната уредба, съгласно която медикаментите за онкологични болести ще бъдат включени в цената на клиничната пътека. Така водещи за предписването на лечението ще станат финансовите, а не медицинските показания. Ако смяната стане факт, пациентите ще останат на най-евтината терапия, която обаче не постоянно е ефикасна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР