Допълнителните таблети, които МОН ще осигури за новата учебната година,

...
Допълнителните таблети, които МОН ще осигури за новата учебната година,
Коментари Харесай

Дават още таблети на училищата – този път според нуждите

Допълнителните таблети, които МОН ще обезпечи за новата образователната година, ще се разпределят съгласно декларираните потребности на учебните заведения. Предишният път, когато имаше държавно финансиране от 14 млн. лв., правилото беше съразмерно на размера на учебните заведения и броя на учениците.

Анализите обаче демонстрираха, че по този начин огромните образователни заведения в огромните градове, които по принцип са по-обезпечени, получават повече. А на село, където ресурсът е стеснен, стигат минимум устройства. По този метод остана недостиг в дребни образователни заведения, в това число с доминиращ брой възпитаници в неравностойно състояние и с риск от отпадане.

Както „ Марица “ писа, тази седмица Министерски съвет гласоподава спомагателни 6 млн. лв. за устройства, с които да се обезпечи системата при потребност от ново превключване онлайн. Те ще бъдат разпределени сред учебни заведения, които са подали поръчка, че им би трябвало още техника, прецизираха от МОН. Няма да ги купуват шефовете, на които предишния път бяха преведени полагащите се пари, а МОН.

В тази връзка министерството разгласи социална поръчка за закупуване и доставка на 24 500 таблета за образование от разстояние в електронна среда. Те ще бъдат с операционна система Android. Устройствата ще са подобаващи за съоръжение с карти за безжичен интернет. През предходната година МОН даде опция на шефовете да купуват такива карти с осъществените икономии от бюджетите на учебните заведения.

След решението на държавното управление от началото на тази седмица за обезпечаване на в допълнение финансиране МОН към този момент е поръчало 15 500 портативни компютри, таблети с Windows и хромбуци по настоящи контракти. Очаква се те да стигнат в учебните заведения до началото на образователната година.
Откритата през днешния ден процедура е с планирана стойност 4,5 млн. лева без Данък добавена стойност. Документи за присъединяване в нея се подават до 25 август т.г. Очаква се договорите за доставка и поддръжка ще бъдат подписани до края на септември, а таблетите да бъдат доставени в учебните заведения през октомври.

От 14-те милиона лв., които страната отпусна в края на предходната година – за 16 000 устройства в системата в цялата страна, от които 12 000 за възпитаници и 4000 за преподаватели, за Пловдивска област бяха отредени 1 043 604 лева

8585 устройства пък се падат на образователните заведения от региона по план „ Равен достъп до учебно обучение в условия на рецесии " с европейски пари, като множеството таблети, преносими компютри и хромбуци към този момент са доставени.

С таблетите по оповестената през днешния ден социална поръчка ще се покрият напълно декларираните от учебните заведения потребности от спомагателни устройства, настояват от министерството. По данни на МОН, декларираната към юли нужда в цялата страна е била за 43 575 устройства, от които 31 235 за уязвими групи. В същото време 1471 учебни заведения са показали потребност от обезпечаване на интернет, достъп до нета нямат 34 175 възпитаници в цялата страна.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР