Допълнителни препоръки са били изпратени към България от Съвета на

...
Допълнителни препоръки са били изпратени към България от Съвета на
Коментари Харесай

Съветът на Европа с препоръки към България за дейността на прокуратурата

Допълнителни рекомендации са били изпратени към България от Съвета на Европа по повод контрола на основния прокурор. Междувременно българските управляващи бяха засипани и с нови въпроси от комисията LIBE в Европейския парламент.
Новото писмо идва малко повече от месец, откакто ръководителят на отдел " Човешки права " към Съвета на Европа Кристоф Поарел изпрати писмо, Поарел е изпратил писмо, в което прави оценка позитивно опцията за назначение на самостоятелен прокурор. Според него предвижданата автономия на този прокурор би била към този момент незадоволителна при следствие на основния прокурор и висшестоящи чиновници.

На 18 и 19 януари тази година Поарел е изпратил спомагателни рекомендации, в които е показал, че обсъжданите законодателни промени биха представлявали краткотрайно решение. Той е предложил по-строги ограничения за назначението и отчетността на самостоятелния прокурор, за съдействието му с Министерство на вътрешните работи, за опцията след края на мандата да бъде назначен за арбитър, за разширение на пълномощията му за следствие на заместниците на основния прокурор, за обезпечаване на прийом за правосъден надзор над отводите му да предприеме следствие, за въвеждане на правила за отзоваване на основния прокурор.

Поарел е отбелязал, че предвижданият метод за избор на самостоятелния прокурор не обезпечава действителна самостоятелност. Според него този прокурор би трябвало да работи с мандат от три години. Той е предложил по-нататък да се намерения дали арбитър или група съдии не биха могли да водят следствия против основния прокурор.

ФрогНюз напомня, че през вчерашния ден стана ясно желанието на Европейския парламент да разбере повече към собствеността и финансирането на българските медии, развиването на инспекциите по така наречен " Барселона гейт " и на записите с глас, сходен на гласа на премиера и фотосите от резиденция " Бояна ", даването на така наречен златни инвеститорски визи, осъществяването на рекомендациите на Европейската комисия във връзка с върховенството на закона.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР