Допълнителни 64 млн. лева се предвиждат за подпомагане на животновъди

...
Допълнителни 64 млн. лева се предвиждат за подпомагане на животновъди
Коментари Харесай

Отпускат още 64 млн. лева за земеделци, претърпели загуби заради войната в Украйна

Допълнителни 64 млн. лв. се плануват за подкрепяне на животновъди и аграрни стопани, които са претърпели загуби в резултат на войната в Украйна. Предложението е изпратено през вчерашния ден в Европейската комисия (ЕК). Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев в село Стефан Караджово в крайграничната община Болярово.

" Трябва да бъдат разплатени до 15 октомври идната година. Ние обаче работим за това тези средства да доближат сметките на пострадалите български производители до края на тази календарна година. Задействали сме всички процедури и имаме вяра, че ще успеем, каквото зависи от нас на административно равнище ", сподели земеделският зам.-министър.

По думите му 5 на 100 от средствата, планувани по Програмата за развиване на селските региони за тази и за миналата година, ще бъдат ориентирани към стопанства, които са претърпели загуби в резултат на войната в Украйна. В ход са диалози с Европейска комисия по отношение на правилник, който е признат в края на юни 2022 година
Събев добави, че за подкрепяне на производителите тази година е очакван бюджет от 59 млн. лв..

В началото на идната година с близо 5 млн. лв. ще бъдат подкрепени преработвателите и пчеларите, които също са наранени от войната в Украйна.

Заместник-министърът беше на посещаване в Болярово във връзка празника на общината през днешния ден. В лозовите масиви край село Стефан Караджово той участва и на отбелязването на Международния ден на мавруда. По думите му се чака добра годишна продукция от грозде през тази година.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР