Допълнителни 34 206 лева ще отидат за дейности по две

...
Допълнителни 34 206 лева ще отидат за дейности по две
Коментари Харесай

Над 30 000 лева ще бъдат разпределени по две образователни програми

Допълнителни 34 206 лв. ще отидат за действия по две национални стратегии за развиване на образованието, стана ясно от решение на Министерски съвет.

Осем общински учебни заведения ще получат 8000 лв. по Националната стратегия " Роден език и просвета зад граница ". Образователните институции имат одобрени планове с български неделни учебни заведения от Албания, Гърция и Сърбия. Учители и възпитаници от тези неделни учебни заведения ще могат да посетят разнообразни исторически, културни и естествени забележителности в България. Те ще се срещнат с българската просветителна система и ще имат опция да практикуват български език в локална езикова среда.

Отпуснатите средства могат да се употребяват за дневни разноски на учители, превоз, такси за визити на музеи, галерии, постановки и други

Отделно кабинетът отпусна спомагателни средства по Националната стратегия " Професионално обучение и образование ". Седем общински учебни заведения ще получат 26 206 лв. за разработване и актуализиране на типови образователни проекти, образователни стратегии и национални изпитни стратегии за специалностите в професионалното образование.

Средствата ще бъдат разпределени по бюджетите на пет общини за 2021 година Допълнителни прехвърляния ще получат Столична община, Нови пазар (Шумен), Бургас, Провадия и Пловдив.

Финансирането е планувано за хонорари при изработването и актуализирането на образователните проекти и стратегии. Покриват се и командировъчните разноски на екипите при образуване на присъствени срещи.

Допълнителни разходи/трансфери за 2021 година са утвърдени и за погашение на стипендии и на еднократно финансово подпомагане по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2021 година, стана ясно от решенията на Министерски съвет.

Средствата са в размер на 31 425 лв., като: 23 055 лв., са предопределени за погашение на стипендии и еднократно финансово подкрепяне на учениците от учебните заведения по изкуствата и по културата към Министерството на културата; 8 370 лв. са предопределени за погашение на стипендия на възпитаници от общински учебни заведения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР