Допълнителен тръбопровод може да бъде построен за укрепване на газопровода

...
Допълнителен тръбопровод може да бъде построен за укрепване на газопровода
Коментари Харесай

Анкара обмисля да разшири Турски поток

Допълнителен водопровод може да бъде издигнат за подсилване на газопровода " Турски поток " като част от основаването на газов хъб в Турция. Това съобщи Ибрахим Калин, представител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, оповестява ТАСС.

Като направи това предложение (за създаване на газов хъб в Турция), съветският президент Владимир Путин видя, че в тази част на света ще се образува нова енергийна карта в средносрочен до дълготраен проект, а Турция е най-естественото географско място за това, уточни той.

" Сега имаме " Турски поток ", той може да бъде укрепен малко, като се построи различен водопровод, а по-късно може да се сътвори напълно нова енергийна карта от изток на запад и от север на юг. Това не е невероятно ", добави Калин.

По-рано представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че газопроводът " Турски поток " има сериозен капацитет за уголемение, в случай че това се наложи.

" Действително Турция сега е един от най-големите получатели на съветски газ. Ние сме свързани с Турция посредством една от най-големите газопроводни системи " Турски поток ", която има сериозен капацитет за разширение, в случай че е належащо ", разяснява той.

Миналия месец, в коридорите на Конференцията за взаимоотношение и ограничения за създаване на доверие в Азия в казахстанската столица Астана, Ердоган организира среща при закрити врата с Путин, който за първи път насочи предлагането си за построяването на газов хъб в Турция.

Путин изложи концепцията си за експорт на повече синьо гориво през газопровода " Турски поток ", минаващ под Черно море към Турция, като посочи, че страната е най-хубавият маршрут за пренасочване на доставките на газ към Европейския съюз след повредата на " Северен поток ".

От своя страна Ердоган съобщи, че Анкара и Москва ще работят дружно, с цел да дефинират най-хубавото място за евентуалния газоразпределителен център. Той изрази мнение, че регионът Тракия в Турция, граничещ с Гърция и България, наподобява като най-удачното място.

" Турски поток " беше публично пуснат в употреба през януари 2020 година

Газопроводът, който разрешава на Москва да заобиколи Украйна като директен маршрут за Европа, пренася съветски газ до Южна Европа през Черно море и Турция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР