Допълнена версия на електронната услуга е активна на интернет страницата

...
Допълнена версия на електронната услуга е активна на интернет страницата
Коментари Харесай

НОИ с актуализирана е-услуга за изчисляване на пенсиите

Допълнена версия на електронната услуга е дейна на интернет страницата на Националния застрахователен институт (НОИ). Публикувана е и обновената, отпуснати с начална дата след 31.12.2018 година

Новите разновидности на електронната услуга и методиката отразяват измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, признати в края на 2020 година, и в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, обнародвани през май тази година, с които е избран нов метод за пресмятане на понижението на самостоятелния коефициент на лицата, които са родени след 31.12.1959 година и са обезпечени в повсеместен пенсионен фонд.

Самите промени влизат в действие от 01.09.2021 година, бъдещите пенсионери към този момент могат да ревизират приблизителния резултат от тяхното използване въз основата на прогнозните стойности, изчислени посредством електронната услуга.

Индивидуалният коефициент е един от детайлите, въз основа на които се дефинират размерите на пенсиите, свързани с трудова активност. Намалението му отразява събитието, че лицата, родени след 1959 година, се обезпечават за държавна пенсия с по-нисък размер на осигурителната вноска за риска " напреднала възраст ", защото част от нея постъпва в повсеместен пенсионен фонд за приемане на втора спомагателна пенсия. То е строго самостоятелно и корекцията зависи директно от осигурителната история на лицето и съответните му интервали на обезпечаване.

При новия метод за пресмятане на понижението на самостоятелния коефициент, който ще влезе в действие от началото на септември 2021 година, се вземат поради:
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР