Донякъде това е бюджет на БСП. Мерките, които са вътре

...
Донякъде това е бюджет на БСП. Мерките, които са вътре
Коментари Харесай

Никакъв шанс да влезем в еврозоната от януари 2024-а, според Симеон Дянков

„ Донякъде това е бюджет на Българска социалистическа партия. Мерките, които са вътре в актуализацията, действително се харесват от социалистите и по-скоро това са леви ограничения. Това не са нито антикризисни, нито антиинфлационни, част от тях са обществени ограничения, които е хубаво да ги има, само че може би не в този миг “.

Това сподели пред БНР някогашният финансов министър Симеон Дянков.

„ Неразумно е да се афишира още при започване на годината, че ще има актуализация на бюджета и тя се постанова поради въвеждането на промени. Реформи действително няма. Финансовият министър (Асен Василев) в този момент споделя, че сме в окото на рецесията и това е антикризисна актуализация. Не се постановяваше това да стане. Мерките, които в този момент се вземат, можеха да се вземат и с естествената процедура по образуване на бюджета в края на предходната година ”, смята той.

„ Този бюджет трябваше доста съществено да огледа върху тематиката дали може да се понижи инфлацията. От една страна, с цел да е по-лесно на българските жители, а от друга - с цел да имаме какъвто и да е късмет, с цел да влезем в еврозоната. Това не стана и ние нямаме никакъв късмет да влезем от януари 2024 година в еврозоната, каквото и да приказва държавното управление “, разяснява някогашният финансов министър и добави, че динамичността на инфлацията у нас е отрицателна, както отрицателен е и дългът ни, а дефицитът също е проблем.

„ По два от трите съществени критерия не изпълняваме условията и с неприятна динамичност. Това е най-важното. Иначе можем да се пазарим с ЕЦБ, в случай че демонстрираме друга динамичност, а такава няма ”, сподели Дянков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР