Донорството е живот! В България двойките с репродуктивни проблеми са

...
Донорството е живот! В България двойките с репродуктивни проблеми са
Коментари Харесай

Донорството е живот! Дари частица от себе си, за да се роди нов живот

Донорството е живот! В България двойките с репродуктивни проблеми са доста. Статистиките сочат, че те са над 250 000. От тях, импровизирано, тези, които се нуждаят от донорство на репродуктивни кафези, надвишават 70 000. Увеличава се и броя на дамите решили да поемат по пътя на майчинстото сами.

В тази връзка може да преглеждаме донорството на сперматозоиди като акт, посредством който хиляди могат да изпитат щастието от това да станат родители  и да се радват на мечтаната рожба.

В международен мащаб този вид донорство е добре развито и разпространявано, до момента в който в България тематиката, сякаш си остава на назад във времето. Факт е, че у нас има стратегии за донорство на сперматозоиди, само че на процедура те не действат задоволително добре. Това принуждава инвитро клиниките все по- постоянно да прибягват до непознати спермални банки.

За да разберем повече за това какво съставлява донорството на генетичен материал. И най- към този момент, за какво не е срамно да окажеш помощ на хора в потребност,. екипът на SafeNews беседва с Мергюл Ферадова, основен ембриолог в Медицински комплекс „ Доверие “.

При тежък мъжки фактор съществуват редица технологии, които експертите в МК „ Доверие “, могат да приложат в хода на инвитро оплождане, с цел да преодолеят компликацията при асортимент на добър сперматозоид. Но за жалост, при някои пациенти това не е задоволително. И когато мъжкият фактор е извънредно тежък те оферират на пациентите оплождане с донорска сперма.

„ Донорска сперма използваме в най-често в три случая. При дами, които желаят да имат деца, само че нямат сътрудници до себе си. При двойки, при които мъжа не може да създаде лични сперматозоиди. При двойки, при които мъжа има генетично заболяване, което не желае да се съобщи на децата си. “ показа ембриологът Мергюл Ферадова.

Да намериш специфичен човек, с който да създадеш семейство и деца е мъчно.

В днешни дни и доста дами не са имали шанса да срещнат този специфичен човек. Част от тях, обаче, вземат решение въпреки всичко да не чакат, а да работят с донорска сперма.

„ При тези дами,  инжектираме със специфичен катетър донорска обработена сперма в матката на реципиентката. В други случаи, взимаме яйцеклетка от реципиента и сперматозоид от донора и ги оплождаме в  лабораторията. “ сподели експерта.

Мергюл Ферадова показа също, че когато една двойка постъпи за лекуване постоянно се изследват и дамата, и мъжа.

На мъжа се прави разширена спермограма, която демонстрира неговата дарба да има деца по импровизиран път. За страдание, при до 47% от пациентите се открива съществено понижение на подвижността, броя или морфологията на сперматозоидите.

„ Тогава се постанова да прибегнем към инвитро оплождане. В някои случаи, обаче, даже и най-съвременните технологии на наше разположение не могат да оказват помощ. Тези двойки могат да имат деца благодарение на донорска сперма. “ сподели още Ферадова.

Донор на сперматозоиди може да бъде всеки мъж, който е пълновръстен и е медицински здрав.

При първо посещаване в репродуктивен център искащият да стане донор дава семенна течност. Тя служи само за проучвания и едвам при положителни резултати се пристъпва към развой на даряване на репродуктивен материал.

Важно е да се означи, че с изключение на рутинните проучвания всеки утвърден претендент се подлага изцяло БЕЗПЛАТНО на спомагателни проучвания за СПИН,. Хепатит Б, Хепатит Ц, Сифилис, Микробиология от семенна течност, Chlamidiya trachomatis, Ureaplasma Uruealiticum, Mycoplasma hominis, Mycoplasma Genitalium, Цитогенетика (Кариотипиране). С тях всеки мъж може да наблюдава и здравословното си положение.

„ Нашите старания са доста ефикасни и довеждат до доста положителни резултати. Имаме единствено един проблем – броя хора, които изявяват предпочитание да дарят сперматозоиди не подхожда на броя двойки, които имат потребност от такива. Все повече мъже развиват репродуктивни проблеми, прекомерно тежки за лекуване с инвитро оплождане. Все повече дами прибягват до донорска сперма за дете. “

Това показа експерта и моли „ Бъдете съпричастни с хората, които немогат да имат деца! “

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Здраве.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР