Доналд Тръмп заяви в социалната си медия, че утре ще

...
Доналд Тръмп заяви в социалната си медия, че утре ще
Коментари Харесай

Би Би Си: Какво ще се случи с обвинението срещу Тръмп и евентуалния му арест

Доналд Тръмп съобщи в обществената си медия, че на следващия ден ще бъде задържан по обвинявания, свързани с следствието на заплащането на 130 000 $ на порно звезда Сторми Даниълс през 2016 година Така той ще бъде първият някогашен президент, на който ще бъдат повдигнати наказателни обвинявания. Какво значи това?

В какво е упрекнат?

През 2016 година Сторми Даниълс се свързва с медиите с предложение да продаде описа си за прелюбодейната спекулация, която е имала с Доналд Тръмп през 2006 година

Екипът на Тръмп и неговият юрист Майкъл Коен заплатиха 130 000 $ на Даниълс, с цел да резервира безмълвие.

Това не е нелегално. Въпреки това, когато Тръмп възвръща разноските на Коен, в записа за заплащането се споделя, че то е за правни такси. Прокурорите настояват, че това е еднакво на подправяне на бизнес документи от страна на Тръмп, което е закононарушение в Ню Йорк.

Това има последствия и във връзка с изборното законодателство, защото може да се нарежда, че той е платил на Даниелс с вярата гласоподавателите му да не схванат. Прикриването на закононарушение посредством подправяне на документи би било по-сериозно обвиняване.

Така или другояче това не е явен случай, защото прецедентът за обвиняване е дребен, а предходните опити да се обвинят политици в заграбване на средства за акцията за персонални разноски се провалиха.

" Ще бъде мъчно ", споделя Катрин Кристиан, някогашен финансов прокурор към окръжния прокурор на Ню Йорк.

Дали в действителност ще му бъде повдигнато обвиняване?

Окръжният прокурор на Ню Йорк Алвин Браг ще реши дали да повдигне обвинявания. Разпоредено е следствие дали има задоволително доказателства за покачване на обвиняване и единствено той знае дали и по кое време ще бъде повдигнато обвиняване, оповестява „ Би Би Си “.

Миналата седмица юристите на Тръмп обявиха, че на някогашния президент е била препоръчана опция да се яви пред огромното жури, което е знак, че следствието е съвсем завършило.

Адвокатите на някогашния президент отхвърлиха, че те или Тръмп са известени авансово за обвинителния акт, като обявиха, че коментарът на Тръмп за това, че той ще бъде във вторник, се основава на известия в медиите.

Какво ще се случи, в случай че той бъде задържан?

Адвокатите на Тръмп обявиха, че карцерът на някогашния президент ще следва общоприетата процедура.

Той ще пътува от вкъщи си във Флорида, с цел да се яви в съда в Ню Йорк, дружно с публично записване, пръстови отпечатъци и фотоси на лицето.

Подобен исторически ход и обвързваните с него опасения за сигурността несъмнено ще доведат до неустановеност и евентуално ще бъдат предмет на договаряния сред окръжния прокурор и екипа на Тръмп.

След като делото бъде записано и бъде определен арбитър, ще станат ясни повече детайлности, като да вземем за пример периоди, вероятни ограничавания за пътешестване и условия за освобождение под гаранция на обвинения.

Осъждането по първия гореизложен сюжет ще докара до санкция. Ако Тръмп бъде наказан по втория сюжет, той може да бъде изправен пред до четири години затвор, макар че санкцията е по-вероятна, а лишаването от независимост е малко евентуално.

Познавайки някогашния президент, ще има ли митинги?

След като предходната седмица във вторник Тръмп допусна, че ще му бъде повдигнато обвиняване, той насочи апели за всеобщи митинги от страна на поддръжниците си: " ПРОСТО НЕ МОЖЕМ ДА ПОЗВОЛИМ ТОВА ПОВЕЧЕ. ТЕ УБИВАТ НАШАТА НАЦИЯ, ДОКАТО НИЕ СЕДИМ И ГЛЕДАМЕ ".

Тонът му повтаря този от протестите в Капитолия в Съединени американски щати през 2021 година и провокира безпокойствие.

Главният прокурор, полицията на Ню Йорк и защитата на съда, са в нараснала подготвеност. Засега обаче няма доста данни за проведени всеобщи митинги, които да са довели до нападението на 6 януари.

Ще може ли към момента да се кандидатира за президент?

Обвинителният акт или даже наказателната присъда не пречат на Тръмп да продължи акцията си и той е показал, че ще продължи, без значение от това какво ще се случи.

Всъщност американското законодателство не пречи на претендент, който е приет за отговорен за закононарушение, да води акция за президент и да извършва функционалностите си даже от пандиза.

Арестът на Тръмп обаче ще усложни президентската му акция.

Макар че може да накара някои републикански гласоподаватели да се сплотят към своя изпаднал в неволя първенец, той ще сътвори няколко спънки за митингите и дебатите.

Освен това ще задълбочи така и така острите разделения в американската политическа система. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР