Доналд Тръмп в нказателния съд в Манхатън, за да му

...
Доналд Тръмп в нказателния съд в Манхатън, за да му
Коментари Харесай

Как се развиха събитията с плащанията от Тръмп на порнозвезда, заради които е обвинен

Доналд Тръмп в нказателния съд в Манхатън, с цел да му бъдат повдигнати обвинявания от офиса на окръжната прокуратура в тази част на Ню Йорк. Това става след следствие, обвързвано с секрети заплащания на, която е споделила, че е имала полова връзка с него, сподели източник от правоохранителните органи. Така той като стана първият някогашен американски президент с повдигнати наказателни обвинявания.

Ето хронологията на събитията, довели до обвиняванията, разказана от " Ройтерс ".

ЯНУАРИ 2018 година

Wall Street Journal оповестява, че Тръмп е уредил заплащане от 130 хиляди $ на порнозвездата Сторми Даниелс през октомври 2016 година, с цел да ѝ попречи да разисква полов контакт, който тя сподели, че е имала с Тръмп през 2006 година

Тръмп упорито отхвърля да е имал връзка с Даниелс, чието същинско име е Стефани Клифърд.

ФЕВРУАРИ 2018 година

Майкъл Коен, някогашен частен юрист и представител на Тръмп, споделя, че е платил на Даниелс със личните си пари и не е бил ориентиран от компанията или акцията на Тръмп да извърши заплащането. Той сподели, че Тръмп в никакъв случай не му е възстановил заплащането.

По-късно Коен ще даде противоположни на двете изказвания под клетва, заявявайки, че Тръмп в действителност му е наредил да извърши заплащането и му е възстановил сумата.

ФЕВРУАРИ 2018 година

Списание New Yorker оповестява, че Тръмп е имал връзка с модела на Playboy Карън Макдугъл от 2006 година до 2007 година Списанието сподели, че компанията American Media Inc, издател на таблоида National Enquirer, е платила на Макдугъл 150 хиляди $ малко откакто Тръмп стана претендентът на републиканците за президент през 2016 година, с цел да си обезпечи изключителни права върху нейната история.

National Enquirer по този начин и не разгласява историята.

АПРИЛ 2018 година

Тръмп, запитан от кореспонденти дали знае за заплащането на Даниелс, отговори: " Не ". Запитан за какво Коен е направил заплащането, Тръмп сподели: " Ще би трябвало да попитате Майкъл Коен ".

МАЙ 2018 година

В обявление на държание, засягащо етични въпроси, Тръмп признава, че е възстановил на Коен 130 хиляди $, платени за Даниелс.

ЮЛИ 2018 година

Руди Джулиани, един от персоналните юристи на Тръмп по това време, споделя, че Коен е записал диалог с Тръмп два месеца преди изборите през 2016 година, в който двамата са обсъждали евентуално заплащане на Макдугъл. Тръмп отхвърля да е направил нарушаване и назовава записа на Коен " може би противозаконен ".

АВГУСТ 2018 година

Коен се признава за отговорен по наказателни обвинявания във федералния съд на Манхатън, в това число нарушавания на финансирането на акцията по отношение на тайните парични заплащания. Той свидетелства, че Тръмп му е наредил да извърши заплащанията " с главната цел да повлияе на изборите ".

В обвинителния акт против Коен прокурорите споделят, че претендент за федерален пост, именуван " Индивид-1 ", е провел заплащанията. Тръмп не е упрекнат в закононарушение. Джефри Бърман, най-високопоставеният федерален прокурор в Манхатън по това време, по-късно удостовери, че Тръмп е Индивид-1.

ДЕКЕМВРИ 2018 година

Тръмп назовава в " Туитър " паричните заплащания " елементарна частна договорка ". В изявление за " Ройтерс " той споделя, че заплащането на Даниелс " не е асъдействало за акцията " и " няма нарушаване въз основа на това, което направихме ".

АВГУСТ 2019 година

Сайръс Ванс, окръжният прокурор на Манхатън по това време, издава призовка до " Тръмп Организейшън " - фамилната компания за недвижими парцели на Тръмп - да даде документи за секрети парични заплащания.

ЮЛИ 2021 година

Офисът на Ванс повдига обвинявания против компанията и нейния ш финансов началник по обвинявания в данъчни измами. Самият Тръмп не е упрекнат в закононарушение и обвинителният акт не съдържа препратки към секрети парични заплащания.

ФЕВРУАРИ 2022 година

Двама високопоставени прокурори, ръководещи следствието на бизнес практиките на Тръмп, подадоха оставки. Един от прокурорите, Марк Померанц, по-късно сподели, че оставката му е пристигнала, откакто Алвин Браг - който размени Ванс като областен прокурор - му показал, че има подозрения по отношение на воденето на делото против Тръмп.

От офиса на Браг споделят, че следствието продължава.

ДЕКЕМВРИ 2022 година

" Тръмп Организейшън " е приета за отговорна за данъчни измами след развой в щатския съд на Ню Йорк в Манхатън.

ЯНУАРИ 2023 година

Офисът на Браг стартира да показва пред така наречен огромно жури доказателства за хипотетичната роля на Тръмп в тайните заплащания на пари през 2016 година.

МАРТ 2023 година

Прокурорите от Манхатън канят Тръмп да свидетелства пред огромното жури, което съгласно правни специалисти е знак, че скоро може да бъде повдигнато обвиняване. Коен свидетелства пред огромното жури.

18 МАРТ 2023 година

Тръмп споделя в обществената си медийна платформа Truth Social, че чака да бъде задържан на 21 март и приканва поддръжниците си на митинг. Говорител на Тръмп сподели, че някогашният президент не е бил известен за арест.

23 МАРТ 2023 година

Офисът на Браг споделя, че Тръмп е основал подправено очакване, че ще бъде задържан, и споделя на републиканските конгресмени, търсещи информация, документи и свидетелства за следствието, че се намесват в настоящо следствие.

24 МАРТ 2023 година

Тръмп предизвестява за евентуални " гибел и заличаване ", в случай че бъде упрекнат в закононарушение.

30 МАРТ 2023 година

Според източник от правоприлагащите органи и американски медии Тръмп е упрекнат.

3 АПРИЛ 2023 година

Тръмп идва в Ню Йорк от вкъщи си във Флорида, с цел да се изправи пред обвинявания, произлизащи от следствието за секрети заплащания.

4 АПРИЛ 2023 година

Тръмп за пръв път се яви пред Наказателният съд в Манхатън.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР