Доналд Тръмп скоро може да има възможност да обори схващането,

...
Доналд Тръмп скоро може да има възможност да обори схващането,
Коментари Харесай

Планът на Тръмп да спре чистата енергия и да възроди въглищата

Доналд Тръмп скоро може да има опция да обори схващането, че пазарните сили ще убият американската въгледобивна индустрия и ще продължат да държат чистата сила във напредък, написа Bloomberg.

Две начинания чакат решение във Вашингтон - едната за поддръжка на стандартните големи енергийни централи, а втората - за въвеждане на такса за слънчевите панели. Двете дружно могат да разрешат на президента на Съединени американски щати да преобърне напълно енергийните пазари и да отнеме преимуществото на възобновимите източници.

Двете стъпки, които включват позоваването на закони, които не са употребявани от десетилетие, идват в миг, в който Конгресът би трябвало да вземе решение дали да поддържа проекта на Белия Дом за промяна на данъчната система, който ще подкопае главния източник на финансиране на чистата сила. Ако всичко това се случи, въпросът дали падащите цени на силата от вятъра и слънцето ще са задоволителни, с цел да ги задържат над повърхността при президент, който поддържа обичайните изкопаеми горива.

" Основната посока наподобява ясна ", споделя анализаторът Итън Зиндл. " Ако всичко това се случи, новините за възобновимите източници няма да са положителни ", добавя той.

Последното развиване пристигна в петък, когато енергийният министър Рик Пери прикани Федералната комисия за енергетика да подкрепи нуклеарните централи и тези на въглища в надпреварата на пазара. Искането се базира на 30-годишен закон, който разрешава преференциални условия за централи, които могат да пазят на място гориво за 90-дневен интервал.

Предложението може да подкрепи централите да продължат работа, даже и да няма икономическа изгода от това. Приемането на такова решение обаче би било забележителна смяна във философията на Комисията, която до момента бе оставила свободният пазар да дефинира разпоредбите. Двама от тримата комисари са номинирани от Тръмп.

Искането за цени върху вноса на слънчеви панели пък не идва от Белия Дом, само че чака решението на Тръмп. То бе импортирано от Suniva Inc., производител на панели, който банкрутира, и се базира на закон, който не е употребен сполучливо от 2002 година Компанията твърди, че конкуренцията на производители отвън Съединени американски щати я е докарало до банкрута.

През последните две години вятърните и слънчевите ферми дават отговор за половината от новия потенциал, прибавен в преносната мрежа. Това се случва с помощта на две стопански трендове: първата - спадът на цените на газа, което смъкна цената на електричеството и принуди остарелите генератори, захранвани с въглища, да затворят. Втората - намаляването на цените на самите вятърни и слънчеви ферми.

В последна сметка ограниченията на Тръмп най-вероятно няма да навредят на източниците на възобновима сила, само че краткотрайно могат да ги забавят, счита Кен Локлин, шеф на Impax Asset Management LLC.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР