Доналд Тръмп ще обяви дългоочакваният план за мир в Близкия

...
Доналд Тръмп ще обяви дългоочакваният план за мир в Близкия
Коментари Харесай

Ще бъде ли успешен мирният план на Тръмп за Близкия изток?

Доналд Тръмп ще разгласи дълго чаканият проект за мир в Близкия изток. Той сподели това по време на среща с израелския министър председател Бенямин Нетаняху през вчерашния ден. Американският водач отхвърли да разкрие детайлности от проекта. Нетаняху от своя страна повтори, че се надява да " сътворят история ".

Планът за мир в Близкия изток на американския президент Доналд Тръмп предлага закъснение на всичко, което е насъбрано до момента от 1948 година в напъните за намиране на решения на израелския спор. Това мнение изрази проф. Динко Динков, учител в УНСС, в предаването " Бизнес старт " с водещ Христо Николов.

" Съединени американски щати разчитат на опцията да активизират финансов запас от 50 милиарда $, с цел да подкрепят основаването на жизнеспособна палестинска страна. Американският проект явно стъпва на концепцията за основаване на две страни на територията на тогавашна Палестина, арабска и израелска. Вчера Тръмп го удостовери ".

" На интернационално равнище има призната концепция за решение на този проблем - да се основат две страни. Досега арабска страна към момента не е получила самопризнание. Второ, да се изпълнят резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, започвайки от 1948 година, за основаването на двете страни, и тези, признати след израелския спор от 1967 година ", посочи гостът.

" Тези резолюции са безапелационни, че Израел би трябвало да изтегли своите войски от окупираните непознати територии. Подкрепени са и от Съединени американски щати ".

" Последната резолюция разгласи заселването на евреи в територии, планувани за Палестина, за противозаконни. В оповестения проект всичко това се подценява изцяло ", разкри проф. Динков.

" Палестинският президент Махмуд Абас е отхвърлил проекта за мир. Той лишава територии, които бяха планувани да са за палестинската страна. Иран и Турция също се опълчиха. Европейският съюз ще бъде въздържан в позицията си ", сподели гостът.

" Предложението източен Йерусалим да бъде столица на палестинската страна крие опасности. В случая към този момент се протяга ръка на религиозните конфликти ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР