Доналд Тръмп продължава да поддържа високо неодобрение сред сънародниците ни,

...
Доналд Тръмп продължава да поддържа високо неодобрение сред сънародниците ни,
Коментари Харесай

Папа Франциск остава най-харесваният световен лидер в България


Доналд Тръмп продължава да поддържа високо отрицание измежду сънародниците ни, което е сравнимо с световните трендове, както и с отношението към него в Съединени американски щати. Българите са по-скоро скептични към преизбирането на американския президент – 13% споделят, че ще бъде избран отново, а 33% са на противоположното мнение. Френският президент Еманюел Макрон най-осезаемо губи известност измежду българите. Британският министър председател Борис Джонсън също получава негативна оценка, за разлика от своя предходник Тереза Мей.

България и Румъния остават и единствените две страни от изследваните в Европейски Съюз с позитивно отношение към Путин. Към съветския президент Финландия е водеща в Европейски Съюз по отрицание. Следват я Обединеното кралство, Испания и Полша. Германия е водеща в Европейски Съюз по съмнение към Доналд Тръмп, следвана от Финландия, Испания и Австрия. Положително отношение към американския президент има в Полша и Румъния.

И на Балканите разделянето по оста Русия-САЩ ясно проличава. Най-високо утвърждение за съветския президент има в Сърбия, следвана от България и Албания. Косово е измежду минимум одобряващите го. По отношение на Тръмп Албания и Косово в най-голяма степен демонстрират позитивни оценки, а Сърбия, Босна и Херцеговина са на противоположния полюс.

България е в международния топ пет по утвърждение на Европейския съюз и водената от него външна политика. Пред нас са само Косово, Румъния, Виетнам и Албания. Сред изследваните страни на Балканите еврооптимизмът е по-голям от евроскептицизма. Босна и Херцеговина и Сърбия обаче имат негативно отношение към политиката на Европейски Съюз.

Българите не престават да считат, че ролята на Съединени американски щати в интернационалните връзки е дестабилизираща, а тази на Русия – стабилизираща. Наблюдава се и повишение на утвърждението измежду българите за съветската външна политика по отношение на миналата година.

Действията на Съединени американски щати не престават да се възприемат негативно, само че в малко по-малка степен. Повишение на утвърждението у нас има към Китай, само че към момента доста българи не са задоволително осведомени с тази страна – съвсем половината от интервюираните към момента не знаят или не могат да отговорят.

За разлика от България, Европейски Съюз като цяло е по-скоро отрицателно надъхан и към трите други международни сили. Положителна е оценката на хората в Европейски Съюз за ролята на самия Европейски Съюз. Сравнена с други страни на Балканите, България демонстрира утвърждение към външната политика на Русия. Пред нас е Сърбия, а незабавно след нас се подрежда Албания. Сред останалите ни съседи отношението е отрицателно. По отношение на външната политика на Съединени американски щати – Сърбия, България и Северна Македония са отрицателно настроени. Рекордьор по утвърждение на Съединени американски щати пък е Косово, следвано от Албания.

Папа Франциск продължава да бъде най-благосклонно одобряваната измежду хората по света световна фигура. За втора поредна година немският канцлер Ангела Меркел е най-добре призната измежду политическите водачи. Тя е следвана от френския президент Еманюел Макрон. Президентите на Съединени американски щати и Русия означават сходна отрицателна наклонност. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху също продължава да губи поддръжка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР