Доналд Тръмп предостави нов модел на преговори, който е понятен

...
Доналд Тръмп предостави нов модел на преговори, който е понятен
Коментари Харесай

Американски професор: Тръмп постави понятен за Пхенян модел за преговори

Доналд Тръмп даде нов модел на договаряния, който е разбираем за Пхенян . Съединени американски щати съумяха да дадат инерция за смяна на отношението към Северна Корея.

Това съобщи за предаването " Събота 150 " на БНР проф. Фред Кериър от университета " Сиракюз ". Проф. Кериър изследва КНДР към този момент повече от 30 години.

" За Северна Корея смяната е част от величествен проект, който се съблюдава от няколко десетилетия с дребни надстройки . Приспособяването към пазарната стопанска система не бе част от желанията на режима , той просто се съобрази с икономическите действителности. Не всички елементи бяха планувани, само че същественото решение да не се повтори Корейската война бе ясно още от 70-те. Това, което сътвори чувството за внезапна смяна, е ролята на Доналд Тръмп. Той даде опция да се употребява нов модел на договаряния, който е доста разбираем за Пхенян , само че изцяло друг от метода до момента ", изясни проф. Кериър.

По думите му това е непредвидима обстановка. Към момента всичко се развива по метода, по който Северна Корея, Китай и Русия бяха възнамерявали ", гласи оценката на проф. Кериър за дипломатическите пробиви от последните месеци и дни.

Според него Пхенян съумя да излезе от изолацията, преодоля оптималния напън и реализира значими дипломатически триумфи.

" За мен това е композиция от уменията и инстинктите на Ким Чен-ун , новата администрация на Съединени американски щати, засилената позиция на Си Цзинпин и окуражения южно-корейски президент Мун Дже-ин. Това е един от тези случаи в човешката история, когато доста и разнообразни фактори спомагат за ненадейно развиване на обстановката .
Един от съветниците на президента Обама сподели неотдавна в изявление, че в случай че са имали разполагаем също толкоз диалогична администрация в Сеул, те също може би са щели да доближат до сходен пробив ", сподели професорът от университета " Сиракюз ".

Той напомни, че южнокорейският президент Ли Мьон-бак нямаше желание да договаря със Севера . Координацията сред Сеул и Вашингтон се оказа ненадейно сложна .

В сегашния случай Ким Чен-ун осъзна, че би трябвало да се възползва от инерцията и да отговори на желанието на хората да поддържа икономическите и обществени промени , или да се помири с една нелицеприятна орис за режима си, сподели професорът.

" Още от 2011-а година той даваше сходни сигнали. Той се възползва от всяка обстановка да ангажира Юга. С администрацията на Мун Дже-ин това се случи , за разлика от предходния президент Пак Гън-хе. В момента Сеул с подготвеност се нагажда към изменящата се обстановка. Дори шокиращото решение на Тръмп да се откаже от бъдещи военни учения бе в последна сметка признато от Мун ", акцентира Фред Кериър.

Сред значимите на практика последствия от общата декларация проф. Кериър вижда смяната в публичните мнения в американските медии през последните месеци.

" Нормализират Ким Чен-ун като законен член на международната политическа сцена . Това е реалност, без значение от резултата от договарянията за разоръжаване. Това, че обликът на Северна Корея и на нейния водач се трансформират, е от значително значение ", акцентира проф. Кериър.

Според него, водещи американски национални телевизионни канали се готвят да трансформират визията за Пхенян. Те са подготвени да влагат, тъй като даже и дребната опция за смяна на връзките сред двете страни би трябвало да бъде разбрана от американската общност, сподели проф. Фред Кериър от университета " Сиракюз ".

Ако продължаваме да преглеждаме Северна Корея единствено в бели и черни краски, ние губим опцията за разговор с Пхенян , уверен е проф. Кериър. " Без договаряния не можем да помогнем на хората от двете страни на Демилитаризираната зона. Промяната на монолитния облик на Северна Корея е може би най-важната и непосредствена смяна след общата декларация ", изясни професорът от университета в Ню Йорк.

Проф. Фред Кериър проучва реформаторската визия и планове на севернокорейския водач. " Те бяха ясни от доста години, изключително откакто Ким Чен-ун пое ръководството. Той бързо схвана, че измененията, който към този момент се случват, изискват промяна в отношението към външния свят и фокус върху стопанската система . Това е сериозно за бъдещето на страната. Паралелно остана задачата да сплашат и принудят Съединени американски щати да одобряват Пхенян насериозно, което се и случи ", добави проф. Кериър пред публичното радио.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР