Доналд Тръмп отново привлече вниманието върху себе си.Бившият американски президент

...
Доналд Тръмп отново привлече вниманието върху себе си.Бившият американски президент
Коментари Харесай

Журналисти разкриха плана на Тръмп за края на войната в Украйна

Доналд Тръмп още веднъж притегли вниманието върху себе си.

" Бившият американски президент и сегашен любимец на републиканците за държавен глава Доналд Тръмп твърди, че може да постави завършек на войната в Украйна, като окаже напън върху Киев да се откаже от част от територията ".

Това написа в неделя Washington Post, като цитира свои източници.

Тръмп постоянно се хвали, че в случай че бъде определен за президент, може да контракти спокойно съглашение сред Русия и Украйна в границите на 24 часа. Според него, той е кадърен да го реализира, даже преди да встъпи в служба. Но, в това време, неведнъж е отказвал да посочи обществено по какъв начин би уредил бързо завършек на война, която бушува към този момент повече от две години и умъртви десетки хиляди бойци и цивилни.

Лично Тръмп е заявявал, че и Русия, и Украйна желаят излаз от войната и че живеещи в украински територии биха се съгласили да бъдат част от Русия. Приемането на съветския надзор върху елементи от Украйна би разширило обсега на съветския президент Владимир Путин след най-голямата сухопътна война в Европа след Втората международна война.

Съобщението за проекта на Тръмп за Украйна беше публикувано във Вашингтон предишния ноември на среща в Heritage Foundation сред дясноцентристки външнополитически фигури и гостуваща делегация от Европейския съвет за интернационалните връзки. Бившият помощник на Тръмп в Белия дом Майкъл Антън разказа предстоящите съществени точки на мирния проект на Тръмп. Сред тях е и Украйна да отстъпи територия в Крим и Донбас, ограничение разширението на НАТО и примамвайки Путин да разхлаби възходящата си взаимозависимост от Китай, написа

Пред изданието, Антън твърди, че не е разговарял с Тръмп повече от година и е отрекъл да знае нещо за проекта на Тръмп за Украйна. Той не е отговори на спомагателни въпроси.

Някои от поддръжниците на Тръмп се пробват да го убедят против сходен излаз.

Йермак, остана убеден, че помощта за Украйна в последна сметка ще бъде утвърдена.

" Прекарвам 100 % от времето си в диалози с Тръмп за Украйна, сподели сенатор Линдзи Греъм, някогашен критик на Тръмп, в този момент съдружник. Той би трябвало да заплати цена. Той не може да завоюва в края на това ", добави Греъм за съветския президент.  Греъм сподели, че е предизвестил да не се дава на Русия мечтаната земя и желае Тръмп да прегърне пътя напред към присъединението на Украйна към НАТО. " Начинът, по който слагате завършек на тази война за мен, е да се уверите, че Украйна ще влезе в НАТО и Европейски Съюз, сподели той. Той не споделя доста за това. Не знам дали е мислил прекалено много за това ".

Външнополитически специалисти разясниха, че концепцията на Тръмп ще възнагради съветския президенти ще оправдае нарушаването със мощ на интернационално приети граници. Предложението му се състои в прилепяне на Украйна да отстъпи Крим и граничния регион на Донбас на Русия.

Русия по-рано разгласи, че анексира украинска земя оттатък региона на Донбас и Крим, а президентът на Украйна Володимир Зеленски отсече, че няма да одобри предаването на каквато и да е територия.

Размяната на територия за преустановяване на огъня би сложила Украйна в по-лоша позиция без гаранции, че Русия няма да се превъоръжи и да възобнови военните дейности, както беше в предишното, сподели Ема Ашфорд, старши помощник в Stimson Center, непартиен мозъчен концерн. " Това е ужасна договорка ", сподели тя за предлагането на Тръмп.

В доста връзки проектът на Тръмп е в сходство с неговия метод като президент. Неговото желание към ярките срещи на върха пред политическите детайлности, увереността в личните му умения за водене на договаряния и нетърпението към стандартните дипломатически протоколи бяха отличителни белези на метода му към външните работи през първия му мандат.

Тръмп докара до внезапна смяна в преобладаващата ориентировка на партията си, за да стане по-скептичен към задгранична интервенция като военна помощ за Украйна. Тръмп поредно прави похвали на Путин, показва удивление от неговото диктаторско управление и прави всичко допустимо, с цел да избегне рецензиите му, последно за гибелта в пандиза на политическия конкурент Алексей Навални. Той не е призовавал за освобождението на Евън Гершкович, кореспондент на Wall Street Journal, арестуван в Русия в продължение на година без обвинявания или правосъден развой.

Тръмп отхвърли да признае намесата на Русия в изборите през 2016 година и лъжливо упрекна Украйна, че се пробва да помогне на противника му от Демократическата партия Хилари Клинтън - клюка, публикувана от съветските шпионски служби. Опитът му през 2019 година да спре помощта за Украйна, в случай че Зеленски не разгласи следствие против Байдън, докара до първия импийчмънт на Тръмп.

В телефонен диалог със Зеленски през същата година, президентът на Съединени американски щати е оказал напън да проверява Байдън. По-късно Сенатът, следен от Републиканската партия, оправда Тръмп.

" Необяснимите и изпълнени с удивление връзки на някогашния президент Тръмп с Путин, дружно с неговата невиждана неприязън към НАТО, не могат да дадат никаква убеденост на Европа или Украйна в връзките му с Русия, сподели Том Донилон, консултант по националната сигурност на президента Барак Обама. Коментарите на Тръмп, които предизвикват Русия да прави каквото желае с нашите европейски съдружници, са измежду най-обезпокоителните и рискови изказвания, направени от главен партиен претендент за президент. Неговата позиция съставлява ясна и сегашна заплаха за сигурността на Съединени американски щати и Европа.

В обществените си обещания да постави завършек на войната Тръмп очевидно премълча детайлностите за това по какъв начин ще договаря с Путин и Зеленски.

" Ще кажа някои неща на всеки един от тях, които не бих споделил на останалия свят и по тази причина не мога да ви кажа доста повече от това ", сподели Тръмп в мартенско изявление с някогашния си асистент Себастиан Горка.

Приближените на Тръмп външнополитически коментатори подчертаха оправянето със заканите за ползите на Съединени американски щати от Китай и търсенето на способи за превъзмогване на възходящата взаимозависимост на Русия от Китай за военна, индустриална и икономическа помощ. Те също по този начин са съгласни с ограничение разширението на НАТО.

Този метод, който не е бил обсъждан по-рано, би обърнал трагично политиката на сегашния американски президент Джо Байдън, който наблягаше на ограничението на съветските бойни дейности и даването на военна помощ на Украйна.

Байдън сподели в речта си за положението на Съюза, че  " Путин сее безпорядък в цяла Европа и отвън нея. и че Украйна се пробва да се отбрани ". Президентът очерта дълготраен проект за поддръжка на Украйна, който ще построи нейните военни качества през тази година, тъй че да бъде на по-добро място за нахлуване през идната година.

Но помощта от Съединени американски щати към този момент е застрашена, защото ръководителят на Камарата на представителите Майк Джонсън е изправен пред протест от републикански твърдолинейни последователи против още финансиране и упорстват да го смъкват. Самият Тръмп оказа напън върху републиканците в Конгреса да се опълчват на спомагателната американска поддръжка за военните старания на Украйна и завръщането му в Белия дом доста би разширило въздействието му върху дебата.

На фона на политическата динамичност в Съединени американски щати, европейските съдружници дадоха бърз старт на военната промишленост до точка, в която се надяват да изместят забележителна част от актуалната помощ на Съединени американски щати за Киев. Но съгласно анализатори реалистично видяно потенциалът на Украйна да продължи да се бори ще бъде отслабен, в случай че Тръмп успее да блокира по-нататъшната помощ от Съединени американски щати.

Публичното безмълвие по отношение на воденето на договаряния остави място за други да запълнят празните места. Унгарският министър председател Виктор Орбан, прочут с честите си спорове с Брюксел, се срещна с Тръмп предишния месец. След това съобщи, че Тръмп му е споделил, че " няма да даде нито стотинка ", за да помогне на Украйна, в случай че още веднъж влезе в Белия дом. Изявлението му беше погрешно, само че някогашният президент не е желал обществено да му опонира, твърди източник.

По време на срещата Орбан е приказвал дълго за руската история, желанието на Русия за украинска територия и военните провокации пред Украйна. Тръмп единствено го е слушал, само че не е взел отношение. Говорител на Орбан не е дал отговор на искане за коментар.

Кампанията на Тръмп е отказала да отговори директно на въпроси за публикацията на Washington post.

" Всички спекулации по отношение на проекта на президента Тръмп идват от неназовани и неинформирани източници, които нямат визия какво се случва или какво ще се случи, сподели в изказване говорителката на акцията Каролин Лийвит. Президентът Тръмп е единственият, който приказва за прекъсване на убийствата. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР