Доналд Тръмп има план да спре икономическата експанзия на Китай

...
Доналд Тръмп има план да спре икономическата експанзия на Китай
Коментари Харесай

Тръмп замисля 25% мито на китайския ИТ внос

Доналд Тръмп има проект да спре икономическата агресия на Китай с налагане на мито от 25% върху вноса на необятен набор артикули от азиатската страна, заяви Investors.com.
Президентът на Съединени американски щати подписа меморандум за въвеждане на спомагателни мита върху вносната продукция от Китай, които, съгласно финансовите планове, ще вливат в хазната по към 60 милиарда $ годишно.
Планът на Тръмп за стратегическа отбрана от икономическата експанзия на Китай, която аргументи сериозен дисбаланс на вноса и износа на Съединени американски щати, може да удари по редовите американци. Ще нарастнат най-различни артикули, включително мобилни устройства и друга електроника, частите за която се доставят от Китай.
Документът към момента не натрапен на законодателно равнище и теоретично може да остане единствено опасност на хартия. Министерство на финансите не е готово да даде информация за съответните артикули, които подлежат на в допълнение облагане, нито юридически завършена документи за въвеждане на митата.
Очевидно управляващите в Съединени американски щати се надяват на договаряния с държавното управление на Китай в търсене на взаимни взаимни отстъпки. По думите на Тръмп, меморандумът е единствено една от многото идни стъпки, ориентирани към ограничение на капиталовото и комерсиално владичество на Китай.
По предварителни оценки, митото в размер на 25% ще засегне 1300 артикули от разнообразни групи – от елементи за транспортни средства и съоръжение за железопътния бранш до високотехнологичната електроника и авиационната промишленост.
Пекин не закъсня с отговора си. Правителството на страната съобщи, че Китай ще пази уверено своите законни права и ползи по всички налични способи.
„ Не желаеме комерсиална война със Съединени американски щати или други страни. Но ние не се опасяваме от нея. Ако някой се опита да ни въвлече в комерсиална война, ще се противопоставим “, бе коментарът на китайското посолство в Съединени американски щати.
Според източници от администрацията на Тръмп, 25-процентното мито е самобитно наказване на Китай, поради кражбата на интелектуална благосъстоятелност от американски компании и недобросъвестния метод при лицензиране на технологии.
Китай доставя годишно в Съединени американски щати елементи на стойност към 375 милиарда $. Доналд Тръмп счита, че този импорт би трябвало да намалее до 100 милиарда $, с цел да се избегне дефицитът в стокообмена сред двете страни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР