Обвинение срещу Тръмп в Джорджия: Ето какво трябва да знаете

...
Доналд Тръмп и 18 негови сътрудници са обвинени в Джорджия
Коментари Харесай

Доналд Тръмп и 18 негови сътрудници са обвинени в Джорджия за усилията им да отменят загубата му на изборите през 2020 г. в щата от Джо Байдън.

Прокурорите използват закон, който обикновено се свързва с мафиоти, за да обвинят бившия президент, адвокати и други помощници в „престъпно начинание“, за да го запазят на власт.

Разследването от окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис започна малко след публикуването на запис на телефонен разговор от 2 януари 2021 г. между Тръмп и държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер.

В разговора тогавашният президент предположи, че Рафенспергер може да „намери 11 780 гласа“ – достатъчно, за да изпревари Байдън.

Наказателното дело идва в момент, когато Тръмп е начело на републиканците, търсещи своята партия за президентска номинация през 2024 г. Това е четвъртото му обвинение тази година, след обвинения в две федерални дела, както и дело за пари в тайна в Ню Йорк.

Ето какво трябва да знаете:

Какви са таксите?

Общо Тръмп е изправен пред общо 13 обвинения в тежки престъпления по делото Джорджия, според документи, публикувани късно в понеделник на уебсайта на офиса на окръг Фултън.

Първата сред тях е нарушение на закона на Джорджия за повлияните от рекетьори и корумпираните организации (RICO), който се използва за обвинение срещу Тръмп и неговите сътрудници за предполагаемо участие в широкомащабен заговор за отмяна на резултатите от изборите в щата през 2020 г.

RICO се наказва с максимум 20 години затвор.

Много се очакваше Уилис да използва закона, за да обвини Тръмп.

Ето някои от другите такси:

Опитвате се да накарате държавен служител да наруши клетва. Подаване на фалшиви документи Имитиране на държавен служител Кражба и лъжесвидетелстване Фалшификация Въздействие на свидетели Неверни твърдения и писания.

Каква е реакцията на Тръмп?

Бившият президент и неговите съюзници бързо разкриха делото срещу него.

В имейл с искане за набиране на средства за кампанията му, изпратен малко след обвинението, което беше публично оповестено в понеделник вечерта, Тръмп нарече случая в Джорджия „ЧЕТЪРТИЯТ акт на намеса в избори от името на демократите в опит да задържи Белия дом под контрола на Crooked Joe и В ЗАТВОРА неговият най-голям противник на изборите през 2024 г.”

Каролайн Лийвит, говорител на подкрепящия Тръмп комитет за суперполитически действия (PAC), каза, че Уилис се присъединява към други прокурори, преследващи дела срещу Тръмп с „единствената им цел да арестуват Доналд Тръмп и да му попречат да участва в гласуването срещу Джо Байдън”. PAC е организация за набиране на средства за политически кандидати в САЩ.


Супер PAC, Make America Great Again Inc, също изпрати имейл, взривяващ Уилис – която търси преизбиране на поста си през следващата година и наскоро стартира нов уебсайт – за „използване на обвинението срещу Тръмп за набиране на средства и кампания“ .

Тези изявления отразяват коментари, издадени преди обвинителния акт от кампанията на Тръмп, в които също се твърди, че Уилис „стратегически е спряла разследването си, за да се опита максимално да се намеси в президентската надпревара през 2024 г. и да навреди на доминиращата кампания на Тръмп“.

Длъжностни лица от кампанията на Тръмп също нарекоха времето на „този последен координиран удар от предубеден прокурор в преобладаващо демократическа юрисдикция не само предава доверието на американския народ, но също така разкрива истинската мотивация, движеща техните изфабрикувани обвинения“.

Кой друг беше обвинен?

Осемнадесет други бяха обвинени, включително някои от най-близките му съветници и адвокати, както и базирани в Джорджия адвокати и политически агенти.

Те включват адвокатите Руди Джулиани, Джена Елис, Сидни Пауъл, Джон Ийстман, Кенет Чезебро и Джефри Кларк, както и началника на кабинета на Тръмп в Белия дом Марк Медоус.

Рей Смит и Робърт Чийли, адвокати, работещи за Тръмп в Джорджия, също бяха обвинени в предполагаема лъжа – Смит пред комисия в Сената на Джорджия, а Чийли пред голямото жури на Джорджия.

Трима от 16-те души, които лъжливо са се обявили за гласоподаватели на избирателната колегия на Джорджия, бяха обвинени: Дейвид Шафер, тогавашен председател на Републиканската партия на щата; Шон Стил, който беше финансов председател на Републиканската партия; и Катлийн Алстън Латъм.

Служител на кампанията на Тръмп Майкъл Роман, за когото се твърди, че е участвал в схемата за фалшиви избиратели, също беше обвинен. Други, които бяха обвинени, включват Стивън Лий, Уилям Флойд, Тревиан Кути, Скот Хол и Мисти Хамптън.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР