Доналд Тръмп е първият президент на САЩ - настоящ или

...
Доналд Тръмп е първият президент на САЩ - настоящ или
Коментари Харесай

Доналд Тръмп пледира невинен по всички федерални обвинения в съда в Маями

Доналд Тръмп е първият президент на Съединени американски щати - сегашен или някогашен - на който е повдигнато обвиняване във федерално закононарушение, оповестиха международните медии.


Със скръстени ръце, в мрачен костюм и алена вратовръзка, той седеше с каменно лице и мълчеше за второто си явяване в съда тази година. Той беше подложен под стража след влизането си в постройката на съда в Маями.

По-късно републиканецът отпътува за голф клуба си в Бедминстър, Ню Джърси, където направи послание към поддръжниците си.

На фона на американски флагове Тръмп, който е главен кандидат за президентската номинация на републиканците през 2024 година, съобщи пред събралото се голям брой, че е имал " цялостното право " да държи класифицираните документи, само че " не е имал опция да прегледа всички кутии ".

Той съобщи, че е спазил закона и продължи да изрежда серия от голословни изказвания, както и обвинявания против президента Джо Байдън и някогашния си противник Хилари Клинтън.

По-рано денем, преди да отпътува от Маями, на своята платформа в обществената мрежа Truth Social Тръмп благодари на града за " толкоз топлото посрещане в един толкоз печален ден за нашата страна ".

Само няколко часа преди този момент, в залата на 13-ия етаж на федералния съд в центъра на Маями, тъмен, смълчан Тръмп гледаше, до момента в който юристът му правеше изказване за непорочност по 37-те обвинявания в нелегално задържане на класифицирани документи и възпрепятстване на напъните на държавното управление да ги получи назад.

" Със сигурност пледираме почтен ", съобщи юристът Тод Бланш пред съдията.

Съподсъдимият на Тръмп, Уолт Наута - непосредствен помощник, упрекнат в шест закононарушения по делото - седеше на една маса с някогашния президент.

От другата страна на залата седеше целият екип на обвиняването, в това число специфичният консултант Джак Смит, който оповести обвинителния акт предходната седмица.

На 76-годишния някогашен президент беше разрешено да напусне съда без никакви ограничавания за вътрешно или интернационално пътешестване. Прокурорите обявиха пред магистратския арбитър Джонатан Гудман, че обвиненият не се смята за рисков за бягство.

Но на Тръмп няма да бъде разрешено да разисква делото с Наута.

Алина Хабба, юрист на някогашния президент, повтори изказванията му, че обвиняванията са политически стимулирани, до момента в който се обръщаше към медиите пред съда.

" Намираме се в повратна точка в историята на нашата страна, целенасоченото гонене на водещ политически конкурент е нещо, което се следи в диктатури като Куба и Венецуела ", сподели тя пред кореспонденти.

" Това, което през днешния ден се прави с президента Тръмп, би трябвало да ужасява всички жители на тази страна ", добави тя.

Преди чуването правосъдните чиновници обявиха, че на Тръмп няма да бъде направена фотография, само че ще му бъдат взети цифрови пръстови отпечатъци и ще бъде помолен да даде ДНК проба посредством тампон./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР