Тръмп ще бъде задържан в затвора в Джорджия за опитите си да отмени загубата на изборите през 2020 г.

...
Доналд Тръмп е готов да се предаде в четвъртък на
Коментари Харесай

Доналд Тръмп е готов да се предаде в четвъртък на властите в Джорджия по обвинения, че е планирал да отмени изборите през 2020 г. в този щат, процес на резервация, който се очаква да доведе до историческо първо: снимка на бивш американски президент.

Пристигането на Тръмп следва президентски дебат, включващ водещите му съперници за номинацията на републиканците през 2024 г., състезание, в което той остава водещият кандидат въпреки ускоряващите се правни проблеми. Присъствието му в щата, макар и вероятно кратко, се очаква поне временно да измести светлината на прожекторите от опонентите му след дебат, в който други кандидати се опитаха да се възползват от отсъствието му, за да повишат собствените си президентски перспективи.

Фултън Окръжната прокуратура е четвъртото наказателно дело срещу Тръмп от март, когато той стана първият бивш президент в историята на САЩ, който е обвинен. Оттогава той е изправен пред федерални обвинения във Флорида и Вашингтон, а този месец той беше обвинен в Атланта заедно с 18 други – включително бившия му началник на кабинета Марк Медоус и бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани – по статут за рекет, който обикновено се свързва с членове на банди и организирана престъпност. Джулиани, адвокатът и довереник на Тръмп, се предаде в сряда и му беше направена снимка на резервацията.

Наказателните дела предизвикаха поредица от резервации и обвинения, като Тръмп се яви пред съда, преди да се върне към предизборната си кампания. Той превърна изявите си в събития на кампанията на фона на далеч по-лек график от съперниците си, като персоналът се наслаждаваше на медийното отразяване от стената до стената, което включва новинарски хеликоптери, проследяващи всяко негово движение.

Кампанията също така използва изявите, за да привлече дарения за набиране на средства от неговите поддръжници, тъй като помощници описват обвиненията като част от политически мотивирани усилия да навредят на шансовете му за преизбиране.

Външният му вид в Атланта обаче ще бъде различен от другите, изисквайки от него да се предаде в проблемен затвор - но засега без съпътстващо явяване в съда. За разлика от други градове, които не изискваха от него да позира за снимка, служителите на окръг Фултън казаха, че очакват да направят снимка за резервация, както биха направили за всеки друг обвиняем.

„Освен ако някой не ми каже друго, ние следваме нашите нормални практики и така че няма значение статусът ви, ние ще имаме готова снимка за вас“, каза шерифът на окръг Фултън Патрик Лабат на пресконференция по-рано този месец.

Окръжният прокурор Фани Уилис даде всички обвиняемите до петък следобед да се предадат в главния затвор на окръг Фултън.

Тръмп многократно е отричал всякакви неправомерни действия. Той каза в публикация в социалните медии тази седмица, че е преследван за това, което той описа с главни букви като „перфектно телефонно обаждане“, в което той помоли републиканския държавен секретар Брад Рафенспергер да му помогне да „намери 11 780 гласа“ за той да отмени загубата си в щата от демократа Джо Байдън.

Очаква се Тръмп да се предаде в затвора на окръг Фултън, който отдавна е проблемно съоръжение. Министерството на правосъдието миналия месец започна разследване за граждански права на условията, цитирайки мръсни килии, насилие и смъртта миналата година на мъж, чието тяло беше намерено покрито с насекоми в психиатричното крило на главния затвор. Трима души са починали в ареста на окръг Фултън през последния месец.

Но не се очаква Тръмп да прекара много време там.

Неговите адвокати и прокурори вече са се съгласили на гаранция от $200 000, заедно с условия, които включват забрана на бивш президент от сплашване на съобвиняеми, свидетели или жертви по делото, включително в социалните медии.

Когато обвиняемите пристигнат в затвора, те обикновено преминават през контролно-пропускателен пункт за сигурност, преди да се регистрират за официална резервация във фоайето. По време на процеса на резервиране обвиняемите обикновено се снимат и им се снемат пръстови отпечатъци и се иска да предоставят определена лична информация. Тъй като гаранцията на Тръмп вече е определена, той ще бъде освободен от ареста, след като процесът на резервиране приключи.

За разлика от други юрисдикции, в окръг Фултън обвиненията — при които обвиняемият се явява в съда за първи път — обикновено се случват след обвиняемият се предава в затвора и завършва процеса на резервация, а не в същия ден. Това означава, че Тръмп може да трябва да направи две пътувания до Джорджия през следващите седмици, въпреки че офисът на шерифа на окръг Фултън каза, че някои обвинения по делото може да се случат виртуално, ако съдията позволи, или той може да се откаже от обвинението на Тръмп.

Когато Тръмп в крайна сметка се появи в съда е вероятно обществеността също да види много повече от производството от първа ръка. Съдилищата в Джорджия обикновено позволяват снимки и видеозаписи от процеса, за разлика от федералния съд и в Ню Йорк, където достъпът на пресата е строго контролиран.

Само в Манхатън все още беше позволено на фотографите да заснемат снимки на Тръмп за кратко, докато седеше на свидетелската скамейка. Федералните съдилища обикновено забраняват фотографията, записите и електрониката от всякакъв вид.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР