Доминиканската република ще затвори всички граници с Хаити в спор за канал

...
Президентът на Доминиканската република обяви, че ще затвори всички граници
Коментари Харесай

Президентът на Доминиканската република обяви, че ще затвори всички граници със съседно Хаити от петък в спор за канал от страната на Хаити, който ще отклони водата от гранична река

От MARTÍN ADAMES ALCÁNTARA Associated Press и DÁNICA COTO Associated Press 14 септември 2023 г., 15:22 Хаити започва петък в спор за канал от страната на Хаити, който ще използват вода от река по границата им.

Президентът Луис Абинадер каза, че въздушните, морските и сухопътните граници ще бъдат затворени в 6 часа сутринта местно време в петък и ще останат затворени „до необходимост ", сигнализирайки, че разговорите в последната минута между страните не са успели да предотвратят затварянето. Това е рядък ход за Доминиканската република и може да удари икономиките и на двете страни, въпреки че ще се усети най-остро в Хаити.

Затварянето е отговор на изкопаването на канал от фермерска група от страната на Хаити, който е насочен към водите от река Масакър, която минава по границата, споделена от двете страни на остров Испаньола.

Международната кризисна група заяви, че работата по канала е преустановена след убийството през юли 2021 г. на президента Жовенел Моис и че е възобновена въз основа на бездействие от страна на правителството на Хаити, „което не успя да отговори на проблемите, създадени от сушата в селскостопанския район на равнината Марибару.“

Организацията не е видяла доказателства, „които предполагат, че зад него стоят големи политици или влиятелни бизнесмени, както твърди доминиканското правителство“, според консултанта за Латинска Америка и Карибите Диего Да Рин.

През последните дни Абинадер спря издаването на визи на хаитяни и затвори границата близо до северния град Даджабон, парализирайки ключов икономически спасителен пояс за хаитяните, които купуват и продават стоки там няколко пъти седмично. Тези, които живеят в Хаити, но работят в Доминиканската република, също пресичат границата ежедневно.

„Те страдат много тук, в Даджабон, и в Хаити също, защото има много стоки, които се развалят“, каза хаитянският бизнесмен Пичело Петихон. „Има загуби за милиони долари.“

Абинадер обвини Хаити, че се опитва да отклони водата от река Масакър и каза, че това ще засегне доминиканските фермери и околната среда. Реката е кръстена на кървав сблъсък между френски и испански колонизатори през 1700 г. и също така е била мястото на масово убийство на хаитяни от доминиканската армия през 1937 г.

Междувременно Жан Бревил Уестън, лидер на група фермери близо до границата, беше цитиран от Хаитянската радиостанция Magik9 казва, че няма да спре да работи по канала.

„Каналът или смъртта е“, каза той, цитиран. „Готови сме да бъдем погребани от канала.“

Офисът на министър-председателя на Хаити Ариел Хенри заяви, че няма незабавен коментар.

Клод Джоузеф, бивш министър-председател на Хаити и амбициозен кандидат за президент, каза, че разкопките не нарушават споразумения или договори между двете страни и призова работниците да продължат да работят по проекта. Джоузеф преди това влезе в конфликт с Абинадер по несвързан въпрос, което накара президента на Доминиканската република да му забрани достъпа до страната му.

Абинадер в четвъртък също обяви забрани за девет други хаитяни, мнозинството бивши правителствени служители и един човек, за когото твърди, че е отговорен за подкрепата на проекта за канала.

Опалица вече се образуваше в четвъртък в доминиканския граничен град Дахабон със стотици хора опитвайки се да преминат в Хаити по различни причини, много с тежки чанти, балансирани на главите им, или куфари в ръка. Доминиканските власти отваряха портата само три пъти на ден и само за преминаване в Хаити.

Сред чакащите да преминат беше хаитянският продавач Дювелай Бернар, 27, който продаваше дрехи в Доминиканската република и каза, че не разбира защо границата в Даджабон е затворена.

„Защо се случва това, ако всички идват тук да работят?“ каза тя.

Бернард подчерта, че изграждането на канала е важно: „Има само ориз, нищо друго.“

На опашката беше и 47-годишен мъж от Хаити, който се казва само като Egnel, който каза, че има работа във ферма за банани в Доминиканската република. Той каза, че трябва да се върне в Хаити, за да заведе една от дъщерите си там в болницата, и че е готов да поеме риска да не може да се върне на работата си.

„Моята цел е да се грижа за дъщеря си“, каза той.

След като Абинадер стана президент през август 2020 г., той се опита да спре потока хаитянски мигранти в Доминиканската република през последните години и е експулсирала десетки хиляди хаитяни и тези с хаитянски произход. Администрацията му също започна работа по стена от 118 мили (190 километра) по границата с Хаити.

___

Кото съобщава от Сан Хуан, Пуерто Рико.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР