Доминик Рааб, британският външен министър за Brexit, обяви, че щетите

...
Доминик Рааб, британският външен министър за Brexit, обяви, че щетите
Коментари Харесай

Британската икономика с 2.1% по-нисък БВП поради Brexit

Доминик Рааб, английският външен министър за Brexit, разгласи, че вредите по английската стопанска система при излизане без договорка ще са виновност на Европейски Съюз

Още по тематиката
Британската стопанска система наваксва макар терзанията за световната търговия

Растежът през второто тримесечие е 0.4% спрямо предходното, само че производството се свива
12 авг 2018
Bank of England приготвя страната за всички опасности след Brexit

В изявление за Bloomberg шефът Марк Карни декларира, че комерсиалната война ще има проължително влияние върху световната стопанска система
1 авг 2018
Как ще се отрази неналичието на договорка по Brexit на английската стопанска система

Обединеното кралство ще избегне рецесията през 2019 година, само че растежът ще понесе сериозен удар
30 юли 2018 Икономиката на Англия щеше да бъде с над 2% по-голяма, в случай че не се беше състоял избор за Brexit. Това демонстрира изследване на швейцарската банка UBS. Сравнението е направено въз основата на виртуален двойник на Обединеното кралство, където не се е състоял референдум за Brexit, написа Bloomberg. Докладът на UBS показва, че натрупалото се закъснение е значимо, защото се приближава до прогнозите за резултатите на Brexit.

Сравнението с действителността

Швейцарската капиталова банка UBS разгласява изследване, съгласно което размерът на стопанската система във Англия е с 2.1% по-нисък за последните две години, в сравнение с би бил, в случай че референдумът за Brexit не се беше състоял през 2016 година Докладът също демонстрира, че за интервала от 2016 – 2018 година във Англия са влезнали с 4% по-малко вложения, инфлацията се е нараснала с 1.5%, а потреблението се е свило с 1.7%.

Тези данни са изведени от съпоставяне сред действителното показване на английската стопанска система и една виртуална Англия, където няма Brexit. Моделът е образуван въз основата на данни за европейски стопански системи, незасегнати от Brexit, и икономическия профил на Англия преди референдума през юни 2016 година

Добри и неприятни вести

От една страна, английската стопанска система явно страда от намалено доверие и очевидно се е забавила след референдума, само че към момента записва положителен растеж, т.е. не е претърпяла рецесията, за която предупреждаваха някои деятели на акцията за оставане в Европейски Съюз. Ръстът на Англия за последните две тримесечия е 1.3%, въпреки всичко доста под междинното за еврозоната.

В отчета се отбелязва, че Англия е имала и известна доза шанс, защото през последните две години международната стопанска система е записала напредък, който е разрешил на английската стопанска система и растеж " да се движат встрани, вместо да спадат ".

От друга страна, 2.1% стесняване на стопанската система се равнява на една четвърт до една трета от най-песимистичните прогнози за икономическите вреди на излизането от Европейски Съюз. Същото число е и рисково покрай най-оптимистичните прогнози за вредите от Brexit. Важната разлика обаче е, че 2.1% е понижение, преди изобщо Brexit да е влезнал в действие , което не е обнадеждаваща за английската стопанска система.

Прехвърляне на отговорности

Докладът на UBS излиза в стратегически миг, в който съвсем не остава време за договарянията, а решение още не се вижда на хоризонта. Обсъжда се и интензивна среща през ноември, на която да се стигне до съглашение. Наскоро Доминик Рааб, английският външен министър за Brexit, разгласи, че вредите по английската стопанска система при излизане без договорка ще са виновност на Европейски Съюз.

Това обаче не съответствува с изследване на Bloomberg от август, в което икономическите специалисти на медията показват, че Англия би трябвало да направи повече отстъпки, защото се нуждае от единния пазар. Също по този начин слабият паунд след референдума от 2016 година е дал златен миг за огромни облаги от нараснал експорт на английски артикули, само че английските производители не са нараснали производството си в точния момент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР