Доматите съдържат натрий, калий, магнезий, калций, манган, желязо, кобалт, мед,

Доматите съдържат натрий, калий, магнезий, калций, манган, желязо, кобалт, мед, ...

Съвети за по-добра реколта домати

Доматите съдържат натрий, калий, магнезий, калций, манган, желязо, кобалт, мед, цинк, фосфор, флуор, хлор и йод. Редовната консумация на домати забавя процеса на стареене и дори намалява риска от рак. Препоръчва се при диети срещу затлъстяване, диабет, бъбречни и сърдечни заболявания. Освен това доматът регулира храносмилането, има антитоксичен ефект, поддържа сърцето, стяга кожата, подобрява настроението и успокоява нервите.
За отглеждане в земята трябва да изберем защитено и слънчево място . Трябва да се помни, че доматът е чувствителен дори към най-малката слана. Оптималната температура за растеж е 18-25 ° С. 

Еликсир с коприва предпазва доматите от болести Еликсир с коприва предпазва доматите от болести
Копривата е изключително полезна не само за здравето ни, но и за доматите в градината. Просто трябва да знаете как да я използвате разу...
Какви почвени условия са най-добри за доматите?
Доматът работи най-добре в добре дренирани, топли и богати на хумус почви. Достатъчно богата на хранителни вещества и лесно затопляща се поцва е ключът към постигането на добри растения и обилни добиви. Доматът не е чувствителен към подкисляване на похцвата. Почвата за отглеждане на домати трябва да бъде дълбоко изкопана и обогатена с добре разпределен тор или компост . 
Доматът има ли нужда от често поливане?
Поливането на домати е един от най-важните елементи на отглеждането. Недостатъчните количества вода ще направят плодовете малки и неприятни или изобщо няма да залегнат. Методът за поливане на домати зависи от това в какъв етап на растеж е растението.Преди да се появят доматите, растенията трябва да се поливат 2-3 пъти седмично, но много обилно. Този метод на поливане ще позволи на водата да проникне дълбоко в земята и ще позволи на корените да растат по-добре в земята. 

НИКОЙ не вярваше, че любимият ни зеленчук гони КОМАРИТЕ НИКОЙ не вярваше, че любимият ни зеленчук гони КОМАРИТЕ
Комарите са едни от най-досадните кръвопийци. Да не говорим, че са носители на десетки зарази. Ухапването от тях е изключително неприят...
Високорастящите сортове домати (до 2-3 м височина) изискват използването на здрави опори и обвързване с тях. За тази цел най-често се използват дървени колове или бамбукови стълбове . Можете също така да ги завържете с шнурове или жици, които минават по редовете. 
Кога се събират доматите?
Събирането на домати ще бъде възможно от началото на юли и август до есенните слани (обикновено до около средата на октомври). Беритбата обикновено се извършва на всеки 3-5 дни . Зрелите плодове, в зависимост от вида, варират в цвят от червен до жълт. Зелените плодове, но отгледани, събрани през септември и октомври от късни сортове непосредствено преди есенните слани, могат да се съхраняват няколко седмици, като се подлагат на т.нар. след узряване.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com