Доматите са сред най-полезните зеленчуци, а заради вкуса си са

...
Доматите са сред най-полезните зеленчуци, а заради вкуса си са
Коментари Харесай

4 доказани ползи за здравето от доматения сос

Доматите са измежду най-полезните зеленчуци, а поради усета си са в основната роля и в редица ястия. На тях разчитат и доста от най-прочутите сосове, изключително за обичаната ни паста.
 Какво съдържат другите цветове домати
Какво съдържат другите цветове домати

Всеки от тях носи лични изгоди за здравето ни

Спагетите с доматен сос от вида Маринара са едно от най-бързите и вкусни ястия, с които постоянно спасяваме ситуацията, когато нямаме време за комплицирани кулинарни осъществявания.

Добрата вест е, че точно тази ароматна и неангажираща примес е измежду най-полезните. И това не са наши думи, а на експертите.
 Снимка 526769

Сосът Маринара се подготвя от домати с малко зехтин, чесън, босилек и риган за откосяване. Някои поставят лук и чили. И тук идва огромната изненада. Дори и след термична обработка, главните играчи в него - алените зеленчуци, не престават да са извънредно здравословни.

Ето какво ни дава доматеният сос, без значение дали е чист или в компанията на някоя и друга потребна съставна част, която сме откъснали от градината ни.

Антиоксианти

Според, оповестено в Journal of Agriculture and Food Chemistry, наличието на антиоксиданта ликопен в доматите се усилва с над 50%, откакто ги сварим. Общото наличие на антиоксиданти в зеленчуците също се подвига - с най-малко 28%, спрямо това в суровите.
 Снимка 526773

А всички знаем какъв брой значими са антиоксидантите за здравето ни като цяло. Те се борят със свободните радикали и защищават клетките и тъканите ни от увреждане.

Витамин С

Половин чаша с доматен сос ни обезпечава 29% от нужната за деня доза витамин С. А той ни е витално нужен за синтеза на редица протеини, невротрансмитери и съединителната тъкан. Освен това играе основна роля в усвояването на желязо и ускорява имунната система, припомнят от.
 Витамин С, прекомерният банкет и до какво води той
Колко витамин С е доста витамин С

Можем ли да предозираме

Поддържа здравето на червата

Според друго, на Journal of Functional Foods, антиоксидантите в термично обработените червени зеленчуци покачват интензивността на здравословните бактерии в червата и ускоряват потребното им деяние.

Полезен за сърцето

Доматите са измежду главните съставки в средиземноморската диета, а тя е прословута с изгодите за сърдечно-съдовата ни система.
 Бира, кости, инфаркт, диабет и за какво да не подценяваме пивото
4 потвърдени изгоди от бирата

Когато обстоятелствата приказват, ние мълчим (и умерено отпиваме)

Доказано е, че постоянната консумация на сварени домати защищава от сърдечни проблеми, свързани с по този начин наречените липопротеини с ниска компактност. По-известни като неприятен холестерол, прецизират от.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР