Доматите са основна съставка в много кухни по света. От

...
Доматите са основна съставка в много кухни по света. От
Коментари Харесай

Коя е страната, в която се консумират най-много домати по света?

Доматите са съществена съставна част в доста кухни по света. От пресни салати до богати сосове за паста, този плод, дегизиран като зарзават, прибавя страховит усет към всяко ядене. Не е загадка, че италианците обожават и отглеждат доста домати. От пица до сосове за паста, доматите са съществена съставна част в доста италиански ястия. Оказва се обаче, че Италия не е страната, в която се употребяват най-вече домати по света.

По данни на Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации Китай е най-големият производител и консуматор на домати в света. След него са Индия, Съединени американски щати, Турция и Египет. Тези страни съставляват съвсем две трети от международното произвеждане на този плод.

Китай заема първото място като огромният производител на домати в света, като съставлява съвсем 30% от международната продукция. Обширната земеделска земя на страната, удобните климатични условия и напредналите аграрни техники й разрешават да създава над 60 милиона тона домати годишно.
 
Китайската кухня предлага домати в разнообразни ястия, най-вече в супи, салати и ястия с нудели. Доматите също са известна съставна част в китайската улична храна, като jianbing (пикантна палачинка) и roujiamo (вид сандвич).

С огромното си население и разнородни кулинарни обичаи не е чак толкоз чудно, че Китай употребява най-вече домати в света, както означават от Easy Kitchen.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР