Доматите могат да бъдат и вредни

...
Диетоложката Елена Соломатина каза, че доматите, въпреки голямото количество витамини
Коментари Харесай

Диетоложката Елена Соломатина каза, че доматите, въпреки голямото количество витамини и минерали, могат да бъдат и вредни, писаха руски медии. Тя изброи признаците на доматите, които са опасни за здравето.

Така например, зеленчукът може да съдържа соланин, отрова от растителен произход, така че трябва да се ядат само зрели домати. Тя посъветва да се ограничи употребата на домати при хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, с пептична язва, гастрит, панкреатит и други храносмилателни разстройства, тъй като в противен случай не са изключени дискомфорт и спазми. Заради оксаловата киселина доматите не се препоръчват за хора, склонни към уролитиаза, допълни диетоложката.

Елена Соломатина отбеляза, че в доматите могат да се натрупват нитрати, чието високо съдържание може да се определи по външния вид. Според нея трябва да погледнете разреза на домата: ако има много твърди жилки, значи доматът е бил хранен с нитрати. Нитратите в човешкото тяло се превръщат в опасни нитрити, които могат да нарушат клетъчното дишане, да превърнат хемоглобина в неговата неактивна форма, неспособна да пренася кислород, което води до развитие на хипоксия, поясни специалистката. „Особено опасни са хората със заболявания на сърдечно-съдовата система. По време на топлинната обработка на продукта нитратите се превръщат в нитрозамин, а това е канцероген “, обясни още Елена Соломатина.

За хората без заболявания диетоложката смята, че могат да ядат по три домата на ден, а при проблеми със стомашно-чревния тракт не повече от един наведнъж. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР