Домът за възрастни хора с увреждания в Щърково отпразнува вчера

...
Домът за възрастни хора с увреждания в Щърково отпразнува вчера
Коментари Харесай

Домът за възрастни в Щърково отпразнува 50 г.

Домът за възрастни хора с увреждания в Щърково отпразнува през вчерашния ден своята 50-годишнина. За страдание, архивни документи за историята на дома съвсем не са непокътнати. Въпреки това от Община Лесичово са съумели да издирят най-важните обстоятелства от предишното на единствения в Пазарджишко Дом за настаняване на възрастни с физически увреждания и да издадат листовка.



Идеята за подобен дом е от 1969 година. Тогава обаче желанията били домът за инвалиди (както са го наричали по това време) да се обитава в учебното заведение в Щърково. Това обаче не било в съгласие с просветните институции, тъй че концепцията пропада.



На идната година тематиката отново се разисква, тъй като в целия тогавашен Пазарджишки окръг не е имало такава обществена услуга, а нуждаещите се доста мъчно намирали места в други окръзи. Затова отдел " Просвета " дава единодушие децата от Щърково да учат в Динката, а постройката на учебното заведение да бъде предоставена за дом за инвалиди. След преустройства в школската база през 1971 година общественото заведение стартира да работи.



Първоначално е бил с потенциал 70 души, след това са понижени до 60, а сега може да одобри до 40 консуматори. Временно поради пандемията обаче броят им е сведен до 30. Домът е ръководен от четирима шефове, в последните 26 години го управлява Цветанка Василева. През всички тези години общественото заведение е имало своите другари и донори, на които от Община Лесичово за следващ път изричат дълбока признателност.



Юбилейното празненство бе почетено от заместител – министъра на труда и обществената политика Надя Клисурска, зам.-изпълнителния шеф на Агенция обществено подкрепяне Ана Ананиева, шефа на РДСП Цветелина Арапова, шефа на Държавно стопанско предприятие Радка Кежева, зам.-кмета Веселина Милкова, общинския консултант Димитрия Тошкина, както и шефове на обществени услуги услуги от общината.



Водещ на събитието бе артистът от Сатиричния спектакъл Теодор Елмазов. Надя Клисурска, дружно с кмета на общината Серьожа Лазаров и шефа на дома Цветанка Василева, прерязаха лентата само че новооборудвания кухненски блок.



За здравето на чиновници и консуматори отец Димитър отслужи празнична литургия.
Поздравителни адреси изпратиха регионалния шеф на област Пазарджик Иван Васев и изпълнителният шеф на АСП Румяна Петкова.

*Снимки -
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР