Домът на обичаната актриса Мариана Аламанчева в софийското село Стъргел

...
Домът на обичаната актриса Мариана Аламанчева в софийското село Стъргел
Коментари Харесай

Къщата на Мариана Аламанчева се превърна в руини

Домът на обичаната актриса Мариана Аламанчева в софийското село Стъргел към този момент втора година наподобява на купчина с руини. Причината – голям пожар, предизвикан от късо съединяване, избухнал преди две лета, който унищожил съвсем до основи 130-годишното здание с история.

Въпреки съответната реакция на пожарникарите заради отдалечеността на парцела огнеборците не могли да го спасят и постройката безусловно рухнала за минути пред очите на цялото село. Всички се борили да овладеят пожара, само че безрезултатно.

Макар скъпият парцел да има нови притежатели, всички в Стъргел го свързват с кака Мариана от „ Захарно петле “. Приживе това бе обичаното място на актрисата, която единствено там намираше успокоение и усамотение. Аламанчева умря на 76 години през 2018 година след серия от персонални нещастия, които я унищожиха. Тя си отиде, откакто изпадна в диабетна кома и лекарите не съумяха да ѝ оказват помощ.

„ Не си е поставила инжекциите с инсулин нито вечерта, нито на другия ден. Тя просто искаше да си отиде от този свят. Казваше ми, че се надява тези дни Господ да я прибере “, изплака тогава дългогодишният сътрудник на актрисата в тв предаването „ Захарно петле “ Николай Николаев – Бате Николай, който си отиде единствено два месеца след нея.

Малко преди да почине, Мариана загуби осиновената си щерка Зорница, която се самоуби, откакто бе изпаднала в дълбока меланхолия. Преди това Аламанчева бе написала свое наследство, в което обясни, че желае да я кремират и да разпилян пепелта ѝ над най-любимото ѝ място – към столетната къща в село Стъргел. Заради финансов недостиг актрисата бе принудена да продаде толкоз скъпата за нея вила преди своята кончина, с цел да свързва двата края. Тя в никакъв случай не се оплака обществено, че бедства, само че сътрудника ѝ и другар Бате Николай разкри, че с месеци е нямало какво да яде и се е налагало той да отделя от своите скромни благоприятни условия, с цел да оказва помощ на нея и щерка ѝ, че да не умрат от апетит. Точно по тази причина продала къщата си, тъй като не намирала различен излаз.

Преди да почине, надарената актриса чистеше входа на кооперацията, в която живееше, за 100 лв. месечно. Продаваше и мартеници, само че изкараното не ѝ стигаше дори за медикаментите за месец. В Стъргел още я помнят с положително и съжаляват за пожара, изпепелил къщата, в която била същински щастлива.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР