Домашното насилие е един изключително тежък проблем в българското общество,

...
Домашното насилие е един изключително тежък проблем в българското общество,
Коментари Харесай

Ахладова: Домашното насилие е изключитлено тежък проблем в България

„ Домашното принуждение е един извънредно тежък проблем в българското общество, който постоянно за жалост остава затворен в границите на фамилията “, съобщи министърът на правораздаването Десислава Ахладова по отношение на измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение.
„ Според данните от национално представително изследване на тематика „ Насилие в България “ от 2019 година три четвърти от всички случаи на принуждение са домашно принуждение, а за 56 на 100 от жителите това е най-тежката обстановка на принуждение, която в миналото са претърпели. Тоест, тя е била в дома им. Изострянето на този проблем изключително по време на изолацията в къщи сложи въпроса за решаването му “, разясни още министърът на правораздаването в предаването „ Преди всички “.
„ Във всички страни членки се следи ескалация на насилието по време пандемията от ковид, изключително насилието към дами. В законопроекта се уголемява кръгът на лица, които би трябвало да бъдат предпазени – деца, мъже, родственици, възрастни хора “.
 Ахладова: Работна група изготвя идея за лобизма в България Ахладова: Работна група изготвя идея за лобизма в България
Сформирана е работна група, която изготвя идея за лобизма в България. Това съобщи по време на парламентарния надзор в Народното събрание м...
„ Надявам се измененията да се одобрят от този парламент, работихме по законопроекта 6 месеца с присъединяване и на неправителствения бранш. Истанбулската спогодба е към този момент затворен за България въпрос. Но по тази причина пък остават всички рекомендации от Европейската комисия и разнообразни контролни и мониторингови механизми по Конвенцията на Организация на обединените нации в региона на правата на индивида, имащи отношение към проблемите на насилието над дами. Така че, България има отговорности в доста връзки към справяне с домашното принуждение “, сподели още правосъдният министър.
По думите ѝ в сравнителния разбор на Министерство на вътрешните работи за интервала март - май 2017 година в съпоставяне със същия интервал за 2020 година има 9 случая повече на умишлени убийства на дами от родственик или от човек, с който са съжителствали. Според данните на Министерство на вътрешните работи е повишен и броят на потърпевшите деца – за 2019 година те са били 658, а за 2020-а потърпевшите деца са били 823.
Увеличили са се и заповедите за отбрана, над 4000 повече са били сигналите към телефон 112. Официална статистика за домашно принуждение в България няма, данните са от Министерство на вътрешните работи и от сигналите към незабавния телефон. 
„ В новия законопроект се планува да се сътвори Регистър за домашното принуждение. Ще се построи и Национална комисия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, която ще бъде непрекъснато настояща. Тя ще е в постройката на Министерство на вътрешните работи и в период от 6 месеца от приемането от закона ще бъде основана “.
По мотив случая с убийството на двете деца от Сандански, за което е упрекната майката, която сезира съда, че върху нея е оказвано домашно принуждение, министърът на правораздаването уточни, че една от задачите на измененията в Закона за домашното принуждение е институциите да се забързат и такива сигнали няма да се подават единствено при методичност, само че и при индивидуален случай на такова принуждение ще може да се търси отбрана.
 Реформата в правосъдната система разискаха Десислава Ахладова и Дидие Рейндерс Реформата в правосъдната система разискаха Десислава Ахладова и Дидие Рейндерс
Министърът на правораздаването Десислава Ахладова организира през днешния ден видеоконферентна среща с комисаря по правораздаване на Европейски Съюз Дидие Рейндерс. Двамат...
„ Освен това се вкарват ограничения против психическото и икономическото принуждение, тъй като има освен физическо принуждение, не разрешава се на причинителят да влиза в контакт с жертвата, потърпевшите деца се насочват към профилирани услуги за поддръжка и отбрана, има и други ограничения. Основното е че, тези ограничения би трябвало да се вкарват доста бързо “.
Правосъдният министър разяснява и измененията в Закона за правосъдната власт и Наказателния кодекс, свързани с това прокурор да проверява основния прокурор:
„ Доколко знам, повишен е срокът за оферти до на следващия ден в 17.00 часа, към този момент се обсъждаше всеки прокурор да може да се кандидатира за така наречен служба - проверяващ прокурор, обсъждаше се и дали точно Прокурорската гилдия да е органът, който да предлага този проверяващ прокурор с оглед въздействието на основния прокурор или това да е Пленумът. Аз чакам и нови оферти и чак тогава този законопроект ще бъде изпратен на Венецианската комисия “.
Ахладова добави още:
„ Считам, че не Прокурорската гилдия, а Пленумът следва да прави избора и да предлага така наречен „ проверяващ прокурор “. Освен това следва да се премисли дали и актовете на този проверяващ прокурор да подлежат на правосъден надзор, в това число и отводите да проверява основния, тъй че с някои корекции този законопроект ще дава отговор на европейските условия “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР