Домашните кучета може би са загубили някои от своите диви

...
Домашните кучета може би са загубили някои от своите диви
Коментари Харесай

Вълците разбират причината и следствието по-добре от кучетата

Домашните кучета може би са изгубили някои от своите диви инстинкти и умения, когато са били опитомени от индивида. Според ново проучване, направено от австралийския Научен център за вълците, опитомяването на вълка е довело до понижаване на равнището на просветеност — кучетата, за разлика от техните диви родственици, не могат да дефинират причинно-следствената връзка сред събитията, написа Phys.org.

В своето проучване, оповестено в Scientific Reports, биолозите съпоставят интелектуалните качества на 14 кучета и 12 вълци, благодарение на профилирани проби.

Животните е трябвало да дефинират в кой от два контейнера има храна.

И вълците, и кучетата се ориентират вярно по жестовете и изражението на индивида, който им демонстрира къде е скрита храната. Но единствено вълците обаче могат да намерят храната без присъединяване на човек, следвайки белези като шума при оставяне на храната или по размера на съда.

"В този опит вълците демонстрираха схващане за причина и разследване, което липсваше при кучетата " — съобщи един от създателите, доктор Юлиане Камински от Университета в Портсмут, Англия.

Според учените, способността да схващат връзката сред причина и разследване е нужна за вълците, с цел да оцелеят в дивата природа.

Кучетата, които са опитомени преди 40-12 хиляди години, са привикнали с това, хората да им дават храна. Това утежнява техните когнитивни качества.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР