Домашни любимци, верни спътници, приятели и понякога идоли на хиляди

...
Домашни любимци, верни спътници, приятели и понякога идоли на хиляди
Коментари Харесай

8 от най-обичаните животни от Древността

Домашни любимци, правилни спътници, другари и от време на време идоли на хиляди - ето 8 животни, които са били надълбоко обичани и обезсмъртени от античните владетели, написа Mental Floss.

Буцефал - конят на Александър Велики

Неразделен сателит на владетеля по време на многочислените му походи, името на Буцефал в превод значи бича глава. По всяка възможност това му име идва от белега, който имал по рождение на муцуната или от клеймото, което се поставяло на конете от тази елитна порода. Според легендата произлиза от конете на цар Диомед. Хранели Буцефал с месото на наказаните на гибел. Александър Велики кръстил град Александрия Буцефалия в днешниата пакистанската провинция Пунджаба на името на обичания си кон. Градът се намира край река Хидасп, където станала решителната борба с индийския цар Пор, където конят се удавил. Александър го погребва тържествено и издига на гроба му монумент.

Гарванът на Аменемхет III

Фараонът е един от най-значителните и сполучливи управници на Древен Египет, довел Средното царство до нов интервал на напредък. Неговото царуване се смята за златен век в историята на Средното царство на Египет. Според античните историци, той имал питомен гарван, който можел да доставя известия и да се ориентира чудесно. За птицата била издигната специфична гробница.

Котката на принц Тутмос

Котките били почитани изключително в античен Египет и доказателство за това идва от гробницата на принц Тутмос, открита през 1892 година Вътре имало дребен и изющен саркофаг с рисунка на котка. Надписите подсказвали, че Тутмос наредил основаването на саркофага в чест на умрялата котка и очевидно след това той е комплициран в личната му гробни;а.

Газелата на принцеса Иитемхеб

Дъщеря на всесилен фараон от Тива, принцесата била заровена дружно със своята газела. Животното било мумифицирано и облечено в елегантни копринени платове, а на сакрофага бил изрисуван неговия лик.

Слонът на цар Пор

Пор е прочут от древногръцките източници пенджабски Раджа, чийто владения били ситуирани сред реките Джелам и Ченаб по времето на походите на Александър Велики. Перлата на войската му били 120 бойни слона, а самият държател имал обичано животно. Пор бил доста висок мъж и се извисявал величествено от гърба на слона си. В решеващата борба при Хидасп Александър печели, само че в символ на почитание към проявената смелост разрешава на Пор да резервира трона си, като даже му отстъпва част от завладените към този момент земи.

Бялата сърна на Квинт Серторий

Римският военачалник Квинт Серторий e държател в Испания в продължение на осем години. Местното население го поддържа, откакто виждат една бяла сърна като знак, че Серторий e по отношение на боговете. В тежки боеве той се съпротивлява на изпратените от Рим генерали, на първо място срещу Гней Помпей Магнус, който идва през 76 пр.н.е. в Испания с 30 000 души. Сърната става знак на генерала и той твърди, че тя му е дадена персонално от богинята Диана. За страдание, животното не му оказва помощ, когато по време на прием е погубен от предатели.

Змиьорката на Марк Лициний Крас

Средиземноморските змиьорки били скъп деликатес в античен Рим. Крас се привързал изключително към една такава змиьорка в личното си езеро, че я отрупал със скъпоценности. Тя пък разпознавала гласа му и откликвала на повикването. Когато умряла, той устроил охолно заравяне и плакал за нея.

Змията на Тиберий

Тиберий Юлий Цезар Август е римски император от 19 август 15 до 16 март 37. Често бил религиозен и не правел нищо, без да се допита до хороскопа си. Отглеждал лична змия, която хранел от ръката си и водел със себе си. Уплашил се за живота си, когато намерил голямата змия, която отглеждал изпохапана от мравки – изтълкувал го като предизвестие да се пази от гнева на тълпата. Заради това и други знамения не се решил да посети още веднъж Рим.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР