Домакинството на Сливен на мащабен лекоатлетически турнир обсъдиха на среща

...
Домакинството на Сливен на мащабен лекоатлетически турнир обсъдиха на среща
Коментари Харесай

Откриват барелеф на Михаил Желев в Сливен с лекоатлетически турнир

Домакинството на Сливен на огромен лекоатлетически шампионат разискаха на среща кметът Стефан Радев, ръководителят на локалния парламент Димитър Митев и Желязко Желев – наследник на починалата сливенска легенда в леката атлетика – Михаил Желев. Идеята по думите на сина на Желев е шампионатът да бъде комбиниран с откриването на барелефа на огромния състезател, което се възнамерява да бъде през месец юли тази година. Събитието ще бъде отдадено на 80-годишнината на някогашния сливенски спортист, който си отиде през 2021 година Самият Желязко Желев е лекоатлет и рекордьор на България на 3 000 м, безпрепятствено тичане.

По време на диалога стана ясно, че се възнамерява в лекоатлетическата конкуренция да бъдат включени няколко дисциплини, като в нея ще вземат участие състезатели от разнообразни възрасти от цялата страна.  Състезанието ще бъде с награден фонд за участниците. Подетата самодейност от Желязко Желев срещна цялостната поддръжка на кмета Стефан Радев, съгласно който Сливен има своите именити спортисти, дали доста на града с достиженията си. От друга страна надпреварата ще притегли в Сливен доста състезатели, деца и фенове на спорта.

На собствен ред ръководителят на локалния парламент Димитър Митев също се ангажира с концепцията и бе безапелационен, че такива дела си заслужават напъните и подготовката. На едно от последните си постоянни съвещания Общинският съвет гласоподава единомислещо построяването и слагането на паметна плоча на заслужилия занаятчия на спорта Михаил Желев. Тя ще се намира във фоайето на покритата лекоатлетическа писта, която ще носи неговото име, отново с решение на локалния парламент.

Михаил Желев е притежател на Европейска купа, определен е и за състезател на годината на България. Удостоен със званието „ Почетен жител на град Сливен “, той е единственият българин притежател на премията „ Златен шпайк “ за най-хубав лекоатлет на Европа. След кончината му клубът по лека атлетика в Сливен носи неговото име.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР