Домакинствата в страните от ЕС са спестявали 17% от дохода

...
Домакинствата в страните от ЕС са спестявали 17% от дохода
Коментари Харесай

Домакинствата в ЕС спестяват 17% от дохода си

Домакинствата в страните от Европейски Съюз са спестявали 17% от прихода си през третото тримесечие на 2020 година, демонстрират последните данни на Евростат. За съпоставяне през последните 10 години равнището на спестяванията на европейските семейства беше към 12% от техните доходи. Глобалната пандемия от ковид, съпроводена от продължителни ограничаващи ограничения промени данните, като нивата на  спестявания се усилиха доста. През първото тримесечие на 2020 година те възлизаха на  16,7% и доближиха 24,6% през второто тримесечие на 2020 година, което е безспорен връх откогато тази статистика се води. Голяма част от спестяванията са заради лимитираните  възможности за пътешестване, а друга част – заради възходящото чувство за неустановеност, което кара семействата да образуват по-голям „ спешен фонд “ за незабавни случаи.

Най-много през обсъждания интервал са спестявали семействата в Нидерландия – 24% от приходите си, а минимум тези във Финландия (11%). За страдание Евростат не разполага с данни за 7 от страните-членки на Европейски Съюз по този индикатор, в това число и за България.

Миналата година обаче проучване на Организацията за икономическо съдействие и развиване сподели, че близо 1/3 от българите не  могат да се устоят финансово повече от 1 седмица, в случай че изгубят източника си на приходи. Само 10% от българите имат спестявания, с които могат да изкарат повече от 6 месеца.

През третото тримесечие равнището на вложения на нефинансовите предприятия в Европейски Съюз е 23%, което е почти равно на равнището му през второто тримесечие. Това равнище съставлява вложенията на бизнеса в разполагаеми активи по отношение на добавената стойност, която този бизнес е генерирал за дадения интервал.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР