Домакинствата по света са изхвърляли по 1 млрд. порции храна

...
Домакинствата по света са изхвърляли по 1 млрд. порции храна
Коментари Харесай

ООН: Домакинствата разхищават 1 млрд. порции храна на ден

Домакинствата по света са изхвърляли по 1 милиарда порции храна всеки ден през 2022 година, което Организация на обединените нации назова " световна покруса " на разхищението на храна, съобщи Агенция Франс Прес.


Храна на стойност над 1 трилион $ е била изхвърлена от семействата и предприятията в миг, в който близо 800 милиона души са гладували, се споделя в последния отчет на Организация на обединените нации за показателя на питателните боклуци.

В него се показва, че през 2022 година са били изхвърлени над 1 милиарда тона храна - съвсем една пета от всички налични на пазара артикули - като по-голямата част от тях са били изхвърлени от семействата.

" Разхищението на храна е световна покруса. Милиони хора ще гладуват през днешния ден, защото храната се разхищава по целия свят ", съобщи Ингер Андерсен, изпълнителен шеф на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда.

В отчета се споделя, че това разхищаване е освен честен, само че и " екологичен неуспех ".

Разхищението на храна създава 5 пъти повече излъчвания, в сравнение с авиационният бранш, и изисква големи площи земя да бъдат превърнати в място за развъждане на култури, които в никакъв случай не се употребяват.

Докладът, направен в съавторство с организацията с нестопанска цел WRAP, е едвам вторият, направен от Организация на обединените нации, за световното разхищаване на храни и дава най-пълната картина досега.

С подобряването на събирането на данни същинските мащаби на казуса станаха доста по-ясни, съобщи Клементин О " Конър от ЮНЕП.

" Колкото повече хранителни боклуци търсите, толкоз повече ги откривате ", сподели тя.

В отчета се споделя, че цифрата " милиард порции храна " е " доста консервативна оценка " и " действителното количество може да е доста по-голямо ".

" За мен това е просто зашеметяващо ", споделя Ричард Суонъл от WRAP.

" Всъщност бихте могли да нахраните всички хора, които сега гладуват в света - към 800 милиона души - с едно хранене дневно единствено от храната, която се изхвърля всяка година ", добави той.

Суонъл съобщи, че обединяването на напъните на производителите и търговците на дребно е помогнало за понижаване на отпадъците и за доставянето на храна на нуждаещите се и че са нужни повече сходни дейности.

Хранителните услуги като заведения за хранене, столове и хотели са виновни за 28% от цялата изхвърлена храна през 2022 година, до момента в който търговията на дребно като месарници и зеленчукопроизводители изхвърля 12%.

Но най-големите виновници са семействата, на които се падат 60% - към 631 милиона тона.

Суонъл съобщи, че огромна част от това се дължи на обстоятелството, че хората просто купуват повече храна, в сравнение с им е нужна, само че също по този начин погрешно преценят размера на порциите и не употребяват остатъците.

Друг проблем са периодите на валидност, сподели той, като изцяло положителни артикули са били изхвърляни, тъй като хората неправилно са считали, че храната им е с изминал период на валидност.

Много храни, изключително в разрастващите се страни, не се разхищават по този начин безгрижно, а се губят при превозването или се скапват заради липса на хладилни уреди, се споделя в отчета.

Противно на общоприетото разбиране, разхищението на храна не е проблем единствено на " богатите страни " и може да се следи в целия свят, се споделя в отчета.

В по-топлите страни също се генерират повече боклуци, което евентуално се дължи на по-високата консумация на пресни храни със обилни негодни за консумация елементи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР