Домакинствата от пострадалите райони в областите Монтана, Враца и София

...
Домакинствата от пострадалите райони в областите Монтана, Враца и София
Коментари Харесай

Шалапатова призова пострадалите от наводненията да подават заявления за подкрепа

Домакинствата от потърпевшите региони в областите Монтана, Враца и София да подават заявки за поддръжка, тъй като към днешна дата те са доста малко, прикани през днешния ден във Варна министърът на труда и обществената политика доктор Иванка Шалапатова. По думите ѝ е основана организация настояванията да бъдат обсъждани в границите на няколко дни и парите да бъдат изплащани оптимално бързо.

Помощ може да се получи по няколко линии, които не се изключват, а се допълват, уточни Шалапатова. Единият тип поддръжка за семействата е с еднократна сума в размер до 1512 лв.. Освен това хората могат да аплайват и пред фонд „ Социална протекция “. По думите на министъра по тази линия те могат да получат до 2 500 лв., като сумата е за ремонт на къщата или за подмяна на уреди от първа нужда, спрели да работят при бедствието.

Третата линия на поддръжка е потърпевшите хора да бъдат включени в програмата „ Топъл обяд “, изясни още Шалапатова. Тя добави, че е разговаряла с всички кметове в тежко засегнатите региони, които би трябвало да подадат поръчка към министерството за нарастване на бройките по програмата. Към днешна дата в София област по тази линия поддръжка получават 2006 души, в Монтанско – 989, а във Врачанско - 3 635, изясни Шалапатова. По думите ѝ в този момент се чака кметовете да подават поръчките си, като не са им сложени ограничавания за броя на хората.

Министърът сподели още, че локалните управляващи могат да изискат в допълнение бройки и за назначение на хора - трайно или нетрайно безработни, които могат да бъдат наемани почасово за до 3 месеца. Идеята е те да оказват помощ за разчистването, дезинфекцията, както и на потърпевшите семейства. 

В отговор на въпрос за бюджета на министерството през 2024 година, министърът уточни, че договарянията по тази тематика още не са почнали, само че нейната цел ще бъде нарастване на заплатите на работещите в обществената сфера, както и подобряването на изискванията им на труд.

Във Варна през днешния ден доктор Шалапатова взе участие в годишния конгрес на Националния алианс за обществена отговорност. Този път тематиката на конференцията е развиването на обществените услуги. Във форума вземат участие представители на oбщини, специалисти от централната власт и от неправителствени организации, снабдители, ръководители и екипи на обществени услуги, консуматори.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР