Домакин на панорамата на професионалното образование и кариерното ориентиране в

...
Домакин на панорамата на професионалното образование и кариерното ориентиране в
Коментари Харесай

С три атрактивни специалности ще посрещне 60-годишнината си професионалната гимназия в Мъглиж

Домакин на панорамата на професионалното обучение и кариерното насочване в община Мъглиж е Професионалната гимназия по селско стопанство (ПГСС) „ Гео Милев “, която през 2022 година ще означи своята 60-годишнина. Събитието е част от IX регионална гледка, провеждаща се на 11 и 12 май в Старозагорска област.
Учениците от трите изучавани специалности в единственото професионално учебно заведение в община Мъглиж демонстрираха пред гостите на панорамата добитите умения по време на образованието си в гимназията. Гости бяха седмокласници, учители и шефове от главните учебни заведения в община Мъглиж представители на аграрни кооперации и компании от общината, зам.-кметът Рени Малева, която пожела на колектива на гимназията повече възпитаници и сполучливото им образование, в което да се приложат новите и съвременни трендове в селското стопанство.
В демонстрациите участваха и деветокласниците Камелия и Наташа Димитрови, компетентност „ Агроекология “, и Генчо Генчев, компетентност „ Механизация на селското стопанство “ (МСС), които под управлението на преподавателя Николай Кънев през април участваха в районния кръг от Националното съревнование „ Млад фермер “ в Свиленград. Тримата младежи се завърнаха с отборно второ място, което е съществено достижение за тях и гимназията – децата за първи път вземат участие в сходно съревнование и са най-младите участници в кръга. Генчо завоюва второ място в майсторско ръководство на трактор по авансово заложен маршрут, Камелия е трета в разпознаването на надземната част на лозата и връзване. С кураж, възторг, упоритост и професионализъм учениците извоюваха с отборния си резултат присъединяване в националния кръг на надпреварата, който се организира от 12 до 14 май в Ямбол, където управление, учители и възпитаници се надяват, че гимназията ще се показа почтено.
Приемът и за трите специалности в гимназията е от 8-ми клас с 5-годишен период на образование. В специалността МСС младежите получават отлична професионална подготовка по устройство, употреба, ръководство и ремонт на трактори, коли, комбайни и друга земеделска техника.
Възможност за реализация в държавните горски стопанства, разсадници и предприятия за развъждане, стопанисване, запазване и реализация на растителни и скотски типове имат учениците, учащи се в „ Горско стопанство и дърводобив “.
Третата компетентност – „ Агроекология “, във компании за биологично земеделие, инспекции за запазване на околната среда и водите, в предприятия за произвеждане, преправка и реализация на екологични и биологични артикули. В нея се учат правилата на екологичното и биоземеделието като се ползват Европейските стандарти за развиване на селското стопанство.
И трите професионални посоки са стратегически за българската стопанска система специалности, а учебното заведение дава добра теоретическа и най-много практическа подготовка за тях на възпитаниците си. Важно е да се подчертае, че специалностите „ Горско стопанство и дърводобив “ и „ Агроекология “ са единствени за региона. Част от учениците след завършването си не престават образованието си в тези посоки и във висши учебни заведения.
Те са измежду така наречен STEM (Science, Technology, Engineering, Math) специалности. Това е нов метод на образование, който се развива още от края на предишния век, само че в последните години придобива все по-широка известност и притегля вниманието на родители и педагози. Той не просто „ залепва “ понятията дружно, а е философия на образованието, която обгръща преподавателски умения и образователни предмети по метод, който наподобява на действителния живот. Отличава се от обичайното обучение и просвета със смесената образователна среда и показва на учениците по какъв начин научният способ може да се приложи в всекидневието. Чрез методиката му учениците вземат присъединяване в опити, насърчавани са да споделят концепциите си и да способстват за развиване на групови планове, ориентирани към опознаване на света към тях. Основни правила в образованието са дейното присъединяване и образование посредством практическо приложение и прекарване на наученото. Ежегодно възпитаници от гимназията организират индустриалната си процедура в стопанства, разсадници и сродни учебни заведения в Северна Италия. Добро съдействие, което чака своето по-добро развиване, прекратено от Covid-кризата.
ПГСС „ Гео Милев “ има лиценз и реализира и образования за придобиване на дееспособност за водачи на моторни транспортни средства – категории Ткт (колесни трактори), Твк (верижни и колесни трактори и агрегатираните към тях работни машини), категория Твк-З (специализирана и специфична самоходна земеделска техника). Провеждат се образования за категория В и за моторни триони и храсторези - дееспособност за работа със стационарна и портативна земеделска и горска техника. В момента в учебното заведение се образоват 260 възпитаници.
Училището е учредено като Техникум по машинизация на селското стопанство (ТМСС) „ Гео Милев “ на 1 септември 1962 година Проектирано е да разполага с най-голямата и добре оборудвана образователна база в цяла Южна България на повърхност от 75 дка. Първият банкет е от 4 паралелки със 150 възпитаници, обучавани по специалностите „ Полевъдство “ и „ Животновъдство “. В края на 1963-та стартира строителството на новата постройка за школото, само че две години по-късно ориста му е под въпрос – от ОК на Българска комунистическа партия упорстват да се реалокира в Чирпан. Създателят му и пръв шеф Лев Попов 3 пъти пътува до София за седмица, 11-членна делегация от общинския комитет на партията в града, се среща с Тодор Живков. Усилията им дават резултат – техникумът остава в Мъглиж. През 1966 година е призната постройката на работилниците, а на 2 юни 1967-а е открит новият комплекс от 6 здания, едни от най-модерните в България тогава. Учебният корпус е на 3 етажа с 20 образователни кабинета и складове към тях, 10 образователни работилници, гаражи за 30 трактора, 15 леки товарни автомобила и селскостопански машини. През 1975 година се разкрива Професионален образователен център – измежду най-големите в страната, в който образоват фрагменти за селското стопанство, а през 70-те и 80-те години и специализанти от Виетнам и Афганистан.
В двора на учебното заведение по самодейност на Лев Попов са засадени разнообразни дървесни типове, които през днешния ден са дребна дендрологична градина. През 1977-а е издигнато второ, по-модерно, общежитие поради нараствания брой възпитаници. 6 години по-късно е основан Учебно-професионален комплекс (УПК) за специалността „ Електротехника “, а през 1985-а е подписано съглашение с източногерманската компания „ Фортшрит “ за разкриване на механически център към техникума, единствен в България, в който работи българо-немски екип от преподаватели. През 1987 година техникумът е почетен с медал „ Кирил и Методий “, първа степен.
През 2001-ва образователното заведение към този момент е професионална гимназия, а 3 години по-късно са разкрити специалностите „ Горско стопанство и дърводобив “ и „ Горско и ловно стопанство “ за потребностите на държавните горски стопанства. През 2013 година започва и специалността „ Агроекология “.
Гимназията обезпечава безвъзмезден учебен превоз на учениците си от селищата в община Мъглиж, както и от Твърдица, Ямбол, Казанлък и Стара Загора със актуалните си рейсове и микробуси. В общежитието има 60 места за даване на обща поддръжка на личностно развиване на възпитаници от учебното заведение и са им обезпечени отлични условия за самоподготовка, живеене и отдих. Днес в школото има две съвременно оборудвани компютърни зали, физкултурен салон, оборудван като фитнес, земеделска и горска техника, 300 дка обработваема земя.
За 60 години в учебното заведение са подготвяни квалифицирани техници, монтьори и механизатори, които са намирали реализация в региона на селското и горското стопанство и в други области. Негови випускници десетилетия са заемали значими позиции в региона на икономическия и публичния живот на България.
ПГСС „ Гео Милев “ – Мъглиж, продължава да пази и следва традициите на генерации педагози, търси и поддържа внедряването на нови техники, технологии и нововъведения в преподаването и предлага високо равнище на професионална подготовка по специалности и специалности за актуалното селско и горско стопанство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР