Дом-паметникът на БКП на връх Бузлуджа (паметникът Бузлуджа) се включи

...
Дом-паметникът на БКП на връх Бузлуджа (паметникът Бузлуджа) се включи
Коментари Харесай

Арх. Дора Иванова: Всяка държава има травматично културно наследство от ХХ век

Дом-паметникът на Българска комунистическа партия на връх Бузлуджа (паметникът Бузлуджа) се включи в огромен европейски план, в чийто фокус е точно Бузлуджа като обект на спорното завещание в Европа. Това сподели арх. Дора Иванова от Фондация " Проект Бузлуджа “ в предаването " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “.

" Всяка страна има културно завещание, което е обвързвано с сложни, травматични интервали от ХХ век. Всичко това е належащо да го споделяме и изследваме, тъй като посредством връзката ние сътворяваме аргументите и правилата, на които то стъпва, с цел да бъде опазвано. Паметникът на Бузлуджа ще бъде главен образец за основаването на разказ, на история и на методология по какъв начин това се прави за такива обекти, “ изясни тя.

Арх. Дора Иванова добави, че огромна интернационална група се захваща с нелеката задача да изясни, да опише и опази спорното завещание на Европа. В консорциума се включват най-старият университет в Европа – този в Болоня, университетът в Барселона, също Европейска асоциация на преподавателите по история EuroClio, както и Асоциация АТРИУМ – за културните направления на Съвета на Европейския съюз, който работи с архитектурата от тоталитарните режими.  

По думите й паметниците на културата се опазват, с цел да описват истории. Те са знак на конфликтни  точки и са значими, тъй като предизвикат особеното мислене у хората и тъй като могат да бъдат употребявани с просветителни цели. Големият въпрос съгласно нея е каква е историята на Бузлуджа. " Всички знаем, че има доста разнообразни гледни точки, разнообразни вероятности за тези дисонантни или спорни обекти. С този план ние ще дадем опция на всички тези вероятности да бъдат чути, “ изясни тя.

Арх. Дора Иванова изясни още, че откакто 2019 година са взети всички ограничения за запазване на физическата конструкция на паметника, в този момент ще се стартира с устни истории и мемоари на хората, като ще бъдат направени дълбочинни изявленията с хората, които са взели участие в строителството, хората, които са взели участие в разграбването, хората, които са виждали какво се случва, само че не се реагирали, хората, които желаят да взривят постройката и не желаят тя да съществува. " Всичко това са елементи от цялостната картинка. Ние не търсим един принципен роман, който  подменя предходния роман с различен подобен, а желаеме една палитра от мултивокалност. Това е един либерален метод да одобрявам наследството такова, каквото е, с всичките му пластове, с всичките му цветове и да погледнем напред. Ще изградим една цялостна тактика, която по-късно да бъде употребена и за други обекти на културното завещание в Европа. “.

Ще бъдат направени и фокус групи с специалисти по разнообразни тематики, също по този начин исторически, изкуствоведски, културно-антроположки проучвания, като задачата е да се огледа от всички вероятни гледни точки, които обгръщат описа за Бузлуджа. " Цялата тази информация ще бъде събрана на цифрова платформа, където хората ще преглеждат, научават повече, разясняват, също ще дават своята вероятност по другите тематики на тази спорна постройка на Бузлуджа. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР