Долната камара на полския парламент одобри тази вечер законопроект, за

...
Долната камара на полския парламент одобри тази вечер законопроект, за
Коментари Харесай

Одобриха спорен законопроект за санкциониране на съдии в Полша

Долната камара на полския парламент утвърди довечера законопроект, за които има опасения, че може да запуши устата на съдии, сериозни към държавните промени, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сеймът утвърди законопроекта, откакто той беше отритнат неотдавна от Сената. Законопроектът цели разширение на дисциплинарните марки против съдии.

Законовият текст, импортиран от ръководещата партия "Право и правдивост " (ПиС), в този момент би трябвало да бъде одобрен от президента, който възнамерява да го подпише, сподели представителят на президента Анджей Дера. Този закон е следващата значима правосъдна промяна, която слага Полша в остра борба с Европейския съюз.

Полският Сенат отхвърли противоречив законопроект

Съгласно закона, съдиите ще бъдат изправени пред дисциплинарни санкции, в това число уволняване, поради по-широк кръг от прегрешения. Критиците на закона споделят, че той цели да се запуши устата на съдии, които са съперници на държавните промени, и ще ограничи правосъдната самостоятелност. Закон може също да попречи на полските съдии да ползват правото на Европейски Съюз и би могъл да стане крачка към овакантяване на общността.

Законопроектът беше мощно подложен на критика от Венецианската комисия, експертния орган на Съвета на Европа по конституционни въпроси, от полския Върховен съд и от правната работа на полския парламент. Той провокира улични митинги в Полша, в това число и митинг на представители на правосъдната власт. ПиС обаче е непреклонна, че промяната на правосъдната власт е наложителна. Управляващите споделят, че тази власт е неефективна, корумпирана и самообслужваща се останка от комунистическата страна.

Евродепутатите разискаха върховенството на закона в Унгария и Полша

Партията акцентира, че критиците на законопроекта просто са се вкопчили в привилегированите си позиции. Политици от полската съпротива обаче считат, че въведените от ПиС промени не са ориентирани към същинските проблеми в правосъдната система, а са по-скоро опит тя да бъде сложена под надзор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР