Долната камара на парламента на Нигерия отхвърли плана на правителството

...
Долната камара на парламента на Нигерия отхвърли плана на правителството
Коментари Харесай

Камарата на представителите на Нигерия отхвърли плана за закупуване на президентска яхта

Долната камара на Народното събрание на Нигерия отхвърли проекта на държавното управление да закупи президентска яхта за $6 милиона (£5 милиона), сподели почитан народен представител.

Нигерийците подлагаха на критика проекта като загуба на пари за разкош по време на икономическа рецесия.

Законодателите вместо това реалокираха 6 милиона $ в бюджета за студентски заем, удвоявайки разпределението му, сподели Абубакар Бичи.

Президентът Бола Тинубу встъпи в служба през май с заричане да понижи отпадъците и да облекчи финансовите усложнения на хората.

Но той провокира митинг, откакто внесе спомагателен бюджет в Националното заседание за утвърждение, като плануваната покупка на яхтата е включена в препоръчаните финансови разноски на нигерийския флот от 53 милиона $.

Активистът за правата на индивида и някогашен народен представител Шеху Сани реагира, като сподели, че „ бедните не могат да се борят за оцеляване в кану, до момента в който водачът им кара яхта “. < /p>

Говорителят на господин Тинубу Темитоп Аджаи дистанцира президента от проектите за закупуване на яхтата.

" Доколкото знам, поръчката за яхта, без значение дали е посочена или включена в бюджета, е от флота и те би трябвало да имат оперативни аргументи за какво изисква се ", сподели той.

Бюджетът беше утвърден от Камарата на представителите в четвъртък.

Но господин Бичи, ръководител на авторитетната комисия по заграбване на Камарата на представителите и член на ръководещата партия на господин Тинубу, сподели пред локални публицисти, че законодателите са отказали да одобрят разпределението за президентска яхта.

Бюджетът също по този начин планува 36 милиона $ за разноски на Държавната камара, в това число закупуване на първокласни транспортни средства и създаване на комплекс от президентски офиси.

Правителството също по този начин възнамерява да похарчи 15 милиона $ (£13 милиона) за президентския въздушен флот.

Противоречието идва в миг, когато господин Тинубу е под мощен напън поради рецесията с разноските за живот и солидния спад в цената на нигерийската валута, найра по отношение на $.

Годишната инфлация в Нигерия се е повишила до 26,7% през септември съгласно формалната статистика.

A водещата група за покровителство в Нигерия, Проектът за социално-икономически права и отчетност (Serap), съобщи, че покупката на яхта не може да бъде оправдана, когато „ 137 милиона нигерийци живеят в последна беднотия “.

Той добави, че ситуацията им се е влошило, откакто господин Тинубу анулира дотацията за гориво в речта си при встъпването си в служба като президент, което докара до повишаване на цената на горивото и други съществени артикули.

Активистът Omoyele Sowore упрекна държавното управление, че харчи за разкош, до момента в който „ поддържа мизерията на нигерийското население “.

Г-н Аджаи сподели, че президентът и неговият вицепрезидент не възнамеряват да прибавят нови транспортни средства към своя автопарк и употребяват „ наследени транспортни средства “ от предходната администрация.

Той сподели, че бюджетът за транспортни средства е за стотици държавни чиновници и политически помощници, работещи в Държавния дом.

Още истории за Нигерия от BBC:

Outry над нападението на синдикалния водач в Нигерия'Дори лекари, които към момента се образоват, възнамеряват да изоставен Нигерия'Как една реклама от новия президент на Нигерия подхрани хаосаБола Тинубу - " кръстникът ", който в този момент управлява НигерияНигерия усилва заплатите, до момента в който се задава безсрочна стачка

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР