Долната камара на парламента на австралийския щат Нов Южен Уелс

...
Долната камара на парламента на австралийския щат Нов Южен Уелс
Коментари Харесай

Австралийски щат забранява нацистките символи

Долната камара на Народното събрание на австралийския щат Нов Южен Уелс одобри закон, забраняващ проявлението на нацистки знаци, заяви АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Предстои нормативният акт да бъде утвърден от горната камара на щата, който е с най-голямо население в страната.

През юни щатът Виктория, втори по брой на популацията, стана първият в Австралия, приел закон, който не разрешава общественото излагане на нацистки знаци, като да вземем за пример свастики.

Щатите Куинсланд и Тасмания също плануват въвеждането на сходни закони, което би означавало, че половината щати в страната, в които живее по-голямата част от популацията, в даден миг ще не разрешават излагането на нацистка символика.

Главният прокурор на Нов Южен Уелс Марк Спийкман съобщи през днешния ден пред Народното събрание, че нацистката свастика предизвиква вреди и стрес на живеещи в щата, в това число на почитателите на еврейската вяра. През 2020 година полицията на щата получи 31 сигнала за развяване на нацистки флагове, едно от които - наоколо до синагога в Сидни.

" Обидното и изпълнено с ненавист държание е изцяло недопустимо в нашата общественост ", съобщи Спийкман.

Използването или излагането на нацистки флагове или на нацистки сувенири със свастики ще бъде неразрешено от закона. Предвижда се обаче да се дава позволение за потреблението на признака за религиозни и просветителни цели. Свастиката е античен и заветен знак за будисти, индуисти, джайнисти и почитатели на други религии.

Нарушителите на законовите разпореждания ако са физически лица ще бъдат наказвани с до 12 месеца затвор или с санкция от 11 000 австралийски $ (7670 щатски долара), а корпорациите рискуват да получат санкции от 55 000 австралийски $ (38 350 щатски долара).

Поправка в закона планува той да бъде подложен на обзор до 3 години и половина след влизането му в действие.

Щатът Виктория дефинира санкция от 22 000 австралийски $ (15 340 долара) и 12 месеца затвор за общественото излагане на нацистката свастика.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР